Médiamánia
Tartalom
Menü
 
médiaTECHNIKA
 
médiaELMÉLET
 
FILMmánia
 
SzÖVEGmánia
 
 
médiaBóklászó
 
átjáró
 
Hallgass!!!

RÁDIÓ7

 
FOTÓbirodalmak
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
Nem a dicsőségünk múlik, csak a zidő
2017. December
HKSCPSV
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
hogy el ne késs :)
 
intimzóna :-)
 
 
Édes élet

Édes élet

Peter's blog

 
Beszélgetősarok (interjúk)
Beszélgetősarok (interjúk) : Otthon Melege program

Otthon Melege program

Interjú Nagy Istvánnal az Otthon Melege program egyik pályázatírójával, aki tájékoztatást ad a programról és a részvételi feltételekről, valamint az azzal járó költségekről.


Mi is az Otthon melege program?

 

A program elsődleges célja az energiatakarékosság fokozása, és az üvegházhatású gázok csökkenését szolgáló épületenergetikai korszerűsítések támogatása.

Ezért kapunk lehetőséget minden olyan felújításra, amely energia megtakarítást eredményez.

 

Milyen felújításokra gondol, és mik azok amiket támogatnak?

 

Első sorban a komplex felújítások élveznek nagyobb támogatást ahol több munkanem is a beruházás tárgya így nagyobb energia megtakarítás érhető el.

Az első és legfontosabb a teljeskörű nyílászáró csere, amely az épülethomlokzatán a lakások, lépcsőházak és fűtött közös helységek összes nyílászáróját érinti. Természetesen modern technikával készült hőszigetelő ajtók és  ablakok kerülnének a régiek helyére.

Az épület összes homlokzatát érintő hőszigetelés is hozzátartozik a felújításokhoz, hiszen ennek segítségével érhető csak el a tökéletes hőszigetelés. A szigetelőanyag felkerültével minta is kerül a házakra, hogy városunk szebbé és modernebb légkörűvé váljon.

A födémek hő- és vízszigetelése is egy jelentős részét képzi a beruházásoknak. Sok lakás beázik nagyobb esőzések alkalmával, de ez a probléma is megszűnik a felújításokkal.

Mindemellett a házak épületgépészeti rendszerei, mint a melegvíz és a fűtés, korszerűsítésre kerülnének.

 

Ez nagyon jól hangzik, hogy szinte teljes felújításra lehet pályázni, de ezek a beruházások nagyon drágák, mennyi támogatást kaphatnak a pályázók?

 

A pályázat meghirdetésekor az állami támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg: bruttó 10.000.000.000.-ft. A forrás kimerülése esetén a pályázat lezárásra vagy felfüggesztésre kerül.  Ez az összeg rengetegnek tűnik, de nagy számban küldenek be pályázatokat, ezért érdemes minél hamarabb beadni, mert gyorsan kimerülnek a források. Felfüggesztés esetén amennyiben új felszabaduló forrás áll rendelkezésre, a pályázat újranyitható.

A forrás elosztása régionként történik a mi esetünkben a dél-alföldi régió 1.635.000.000.-ft-ot kap.

Az energetika tanúsítvánnyal igazolt minden megtakarítható CO2 kg/év-re egyszeri támogatás igényelhető. A pályázattal elnyerhető állami támogatás mértéke nem haladhatja meg a támogatás szempontjából elszámolható költségek 50 százalékát.

A kérdésére válaszolva optimálisan 50 százalékos támogatásra van lehetőség.

 

Tudom, hogy minden egyes társasház más, és más felújításokban gondolkozik , de körülbelül mennyibe kerül egy átlagos felújítás egy társasháznak, illetve egy lakásnak?

 

Szerintem egy általános felújítás, három alap munkanemből áll, mint ahogyan azt már említettem. Minden a nyílászárók cseréjével kezdődik, ezután következik a homlokzat és a tető víz- és hőszigetelése, valamint az épület külső burkolatának festése.

A három munkanemmel a jelenlegi G vagy F energetikai minőség szerinti besorolásból, B vagy A besorolásba kerülhet a társasház  az így megtakarított CO2 35.000-38.000 kg évente. Ez forintosítva 26-28,5 millió forintos bruttó támogatást jelent egy ötszintes panel épület esetében 30 lakásra. Ha a piaci árakkal számolva a három munkanem ára 45-50 millió forintba kerül, így az egy lakásra jutó önrész összege 600-700 ezer forint, hitelben pedig havi 14-16 ezer forint.

 

Ez elsőre igen soknak tűnik.

 

Valóban, de ha azt nézzük, hogy az elért megtakarítás mértéke is elég tetemes akkor kilehet jelenteni, hogy a beruházás önfinanszírozó. A rezsi költségek, mint fűtés, minimum 50-60 százalékos megtakarítása szinte teljesen kompenzálja a havi törlesztőt „talán marad is belőle valami” a hitel végen pedig a megtakarítás teljes egészében a családoknál marad. Aki egy összegben kifizeti annak már az első fűtési szezonnál megmarad a megtakarítás.

 

Kik pályázhatnak, és hogyan?

 

Pályázni társasházak, és lakásszövetkezetek tudnak, tehát az érintett társasházak lakóinak közös képviselőiket kell megkeresniük bővebb információért és egy lakógyűlés összehívásárért, hogy a ház többi lakójával is megvitathassák a részvételt.

A pályázaton való részvétel feltétele a társasházak esetén a pályázattal érintett épület összes lakásának tulajdoni hányada alapján számított egyszerű szavazattöbbséggel, a lakásszövetkezetek esetén pedig a pályázattal érintett épület összes lakástulajdonnal rendelkező tagok több mint felének a támogató szavazatával meghozott közgyűlési határozat.

A pályázatot benyújtani a 2015. április 30. napjától a rendelkezésre álló forrás kimerülésig lehetséges.

 

Valóban jelentősebb energiamegtakarítás várható, mint az előző panel programmal?

 

Igen, mert az akkor használt anyagoknál lényegesen nagyobb követelményeknek megfelelő anyagokat alkalmaznak, ezzel biztosítva a fokozott energia megtakarítást.

 

Tegyük fel, hogy egy társasház megnyeri a pályázatot. Mennyi idő kell a munkálatok megkezdéséhez és milyen hosszú ideig tartanak?

 

Az építők megkapják az értesítést és utána azonnal szervezik a kivitelezést. A pályázat elnyerése után maximum egy hónappal kezdődnek a munkálatok, de van amikor két hét is elég az előkészületekhez. Az építkezés időtartama házanként változó. A nyílászárók számától és a szigetelendő felület nagyságától függ. Egy tízemeletes ház 3 hónapot is igénybe vehet, de a következő fűtési szezonig garantáltan minden épület felújítása befejeződik.

 

Mennyi zajjal és egyéb kellemetlenséggel jár egy felújítás a lakók számára?

 

A munkálatok reggel nyolckor kezdődnek és ötig tartanak, tehát az átlagos munkaidőben zajlanak, amikor a legtöbben nincsenek otthon, de természetesen mindez zajjal jár és időnként porral is. A nyílászárók cseréje mindig úgy történik, hogy egy adott darab cseréjét még aznap befejezik, tehát biztosan nem marad a ház ablak vagy ajtó nélkül éjszakéra. Én úgy gondolom, hogy pár hónapnyi enyhe kellemetlenség elviselhetőegy modern, jól szigetelt házért és a barátságosabb fűtésszámlákért.

Paragi Anett

 
 
Döntsd el!
Lezárt szavazások
 
Válassz!
Lezárt szavazások
 
 
Olvasási nehézség?
 
Írj helyesen!
 
számláló
Indulás: 2006-02-19
 
Linkgyűjtemény
 
 
Tartalom

Alicia Vikander - A legbiztosabb magyar forrásod az Oscar-díjas színésznõrõl! Képek, cikkek, hírek, minden egy helyen!    *****    -----Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!----    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints