Médiamánia
Tartalom
Menü
 
médiaTECHNIKA
 
médiaELMÉLET
 
FILMmánia
 
SzÖVEGmánia
 
 
médiaBóklászó
 
átjáró
 
Hallgass!!!

RÁDIÓ7

 
FOTÓbirodalmak
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
Nem a dicsőségünk múlik, csak a zidő
2019. Január
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
hogy el ne késs :)
 
intimzóna :-)
 
 
Édes élet

Édes élet

Peter's blog

 
Beszélgetősarok (interjúk)
Beszélgetősarok (interjúk) : Természetes lovaglás – mert máshogy is lehet!

Természetes lovaglás – mert máshogy is lehet!

Interjúm alanyaként legjobb barátnőmet, Mónus Fannit választottam, aki nagyon sok hasznos dolgot tanított nekem a lovakkal való helyes bánásmódról, és megosztotta velem saját tapasztalatait a természetes lovaglással és egyéb lovagláshoz fűződő témákkal kapcsolatban.


Mikor kezdtél el lovagolni, és miért?

Kilenc éves koromban kezdtem el lovagolni. Születésemtől kezdve szerettem a lovakat, három évesen már ültem lovon.Bármilyen rendezvényen, ahol volt póniló, én nem bírtam ki, hogyy ne üljek fel rá. Ezek után 2005-ben az iskolában kaptam egy prospektust a nyári táborokról, amelyben a Dél-Alföldi is hírdette a lovastáborát, és anyák beírattak. Azóta már jártam máshová is, jelenleg Székkutason lovagolok.

Vettél már részt versenyeken?

Az első versenyem tizenegy éves koromban volt, az igazán emlékezetesre sikerült. Nem a helyezésem miatt, persze amiatt sem panaszkodhatok, hanem azért, mert a ló, amelyikkel versenyeztem az előttem lévő lovasaival abszolút nem volt együttműködő, még a pályát sem tudták megkezdeni. Ezt látva összeszedtem magam és úgy ültem fel rá, hogy eldöntöttem, képesek vagyunk rá, meg tudjuk csinálni! A lovat Tücsöknek hívták, miközben mentünk a pályán végig bíztattam és beszéltem hozzá, végül tényleg sikert arattunk. Ezek után indultam még pár versenyen, de soha nem ment túl jól, mindig csak a negyedik helyre voltam elég, noha borzasztóan élveztem és szerettem a versenyek hangulatát. Az utolsó versenyem a Nemzeti Vágta pónigalopp száma volt. Egy sárga kis pónival, Filuménával indultam, aki nagyon együttműködő és elképesztően tehetséges volt. Ez a kicsi ló annyira gyorsan tudott futni, hogy amikor otthon gyakoroltunk, a könnyem mindig kicsordult a menetszéltől. Fantasztikus érzés, mindenkinem ajánlom, hogy megtapasztalja egyszer az életében. :)

A versenyen természetesen világossá vált számomra, hogy nem ez az én utam, ugyanis a tökletes kezdés ellenére a verseny mégsem sikerült, mert a pályaellenőrző lovagláson nagyon meghúztuk a hevedert, nehogy nyergestől leforduljak. Nagy szerencsétlenségünkre a póninak felnyomta a hasát a heveder, ezért a futam előtt nem húztuk meg annyira. Viszont galopp közben a ló megnyúlik, és az a szorosság, ami alapesetben optimálisnak tűnt, lazának bizonyult és a futam közben hiába próbáltam ellensúlyozni a nyerget, hogy ne ferdüljön el, mégis lefordultam és leestem. :(  Pedig már nem volt sok hátra, és addig legelsők voltunk.

Van valaki a családodban, aki szintén űzi ezt a sportot?

Senki, csak én. Néha, amikor a szüleim vagy a testvreim kijönnek a lovardába, felültetem őket egy lóra egy kicsit. A lószeretetemet a nagyapámtól örököltem.

Mi is az a természetes lovaglás?

A természetes lovaglás érzéseken, összeszedettségen és összehangoltságon alapul. Arról szól, hogy kitakarítod magadból a szemetet és átengeded a szíved, hiszen itt egy hat mázsás lovat kell irányítanod, anélkül hogy erőszakot alkalmaznál. A cél egy olyan kapcsolat kialakítása a lóval, ami bizalmon alapszik. Fontos szerepe van a hierarchiának, ugyanis a lovak társas lények, noha a mai lovak nagy része istállóban él, ösztöneikből fakadóan egyértelmű számukra, hogy ha nemegyedül vannak, nő a túlélési esélyük. Éppen ezért képesek az emberre a ménes tagjaként tekinteni.  Ha eléred azt, hogy úgy tekintsen rád, mint a kéttagú ménesetek vezetőjére és elnyered a bizalmát, akkor bármit megtesz érted.

Ha egy lovat erőszakkal nevelsz és megijed, egyből el fog menekülni. Viszont ha bizalommal neveled és a kapcsolatotok nem megfélemlítésen alapul, akkor mielőtt bármit is tenne, megkérdezi, hogy mit csináljon.

Ez a módszer a lovak egymás közti kommunikációját veszi alapul, ezt használjuk mi is, tehát a lónak egyértelmű, hogy mit kérünk tőle. A neve nem azért természetes lovaglás, mert szőrén üljük meg a lovat, hanem azért, mert erőszak nélkül az ő kommunikációjukat használjuk tanításuk során. Természetesen a vgső cél az, hogy mindenféle szerszám nélkül biztonságosan lovagolható legyen a ló és a lelketek összeforrjon.

Ehhez állandó lóra van szükség, igaz?

Igen Timivel (a lovammal) két éve foglalkozunk ezzel a módszerrel. Sajnos nem a saját lovam, de szerencsére csak én foglalkozok vele, így nem zavarodik össze. Róla tudni kell, hogy mikor elkezdtem vele foglalkozni, már sok rossz élménye volt az emberrel kapcsolatban. Még azt sem engedte, hogy az oldala mellett álljak huzamosabb ideig. Mára már kötőfékkel is lovagolható, terepre is csomózottal járunk. Nagyon szeretem és teljes mértékben megbízok benne, noha azt mondják, „Lóban, nőben ne bízz!” Nyilván bármikor megijedhet, de ha én nem bízok benne, hogy várhatnám el tőle, hogy ő is megbízzon bennem.Elvégre egszer élünk. „Amokior félsz, húzd ki a kardod. Ragad meg és kaszabolj le mindent ami gátol. Le a megbánással és a félelmekkel. Mindennel ami a múlthoz köt vagy a jövőhöz.”

Nem hagyhatom ki Bajusz Emese, Nagy Noémi és egy különleges ló, Tünde nevét sem, hiszen nagyon sokat köszönhetek nekik. Emesének, mert kivitt erre a csodálatos helyre. Noéminak, mert megmutatta, hogy másképp is lehet. És Tündinek, akinek annyira elveszett a hite az emberben, hogy nem volt más módszer arra, hogy ezt visszaszerezzük. Valamint köszönöm a lovak tulajdonosainak, hogy az ő nagyszerű lovaikkal foglalkozhatok. Megváltoztattátok az életem ,köszönöm! :)

Drenda Anett 12.a

 
 
Döntsd el!
Lezárt szavazások
 
Válassz!
Lezárt szavazások
 
 
Olvasási nehézség?
 
Írj helyesen!
 
számláló
Indulás: 2006-02-19
 
Linkgyűjtemény
 
 
Tartalom

Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték