Médiamánia
Tartalom
Menü
 
médiaTECHNIKA
 
médiaELMÉLET
 
FILMmánia
 
SzÖVEGmánia
 
 
médiaBóklászó
 
átjáró
 
Hallgass!!!

RÁDIÓ7

 
FOTÓbirodalmak
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
Nem a dicsőségünk múlik, csak a zidő
2019. Január
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
hogy el ne késs :)
 
intimzóna :-)
 
 
Édes élet

Édes élet

Peter's blog

 
Beszélgetősarok (interjúk)
Beszélgetősarok (interjúk) : A jóga mint a stressz ellenszere

A jóga mint a stressz ellenszere

Egyre népszerűbb ez az Ázsiából származó sportnak is nevezhető tevékenység. A jóga kifejezés egységet jelent, célja a test és lélek egyensúlyának fenntartása. A mai rohanó világban nincs az emberek többségének ideje arra, hogy pihenjen ezért inkább a gyógyszerekhez különféle nyugtatókhoz nyúlnak, nem veszik észre milyen hasznos segítő sport áll rendelkezésükre. Erről kérdeztem Hrutka Ildikó Jóga a mindennapi életben rendszer oktatóját, valójában hogyan és miként segít pontosan számunkra a jóga.


Mikor és hogyan ismerkedett meg a jógával?

„ Az 1990-es években ismerkedtem meg a jógával,mégpedig azért ,mert egy súlyos vállsérülés miatt abba kellett hagynom az élsportot és kerestem egy olyan mozgást, tevékenységet amiben mozoghattam és ismét egy közösségre találhattam. Talán ez az ami motivált engem abban, hogy elkezdjek jógázni.”

A betegségek megelőzésében milyen fontos szerepe van a jógának?

„ Azt mondják, hogy a mozgásban van az egészség és a jóga is mozgásra épül, hiszen egy gyakorlati tudomány, a test és az elme fejlesztésének a tudománya. Tudjuk, hogy minden mozgásforma jó hatással van szervezetünkre, akár úszunk, futunk, karatézunk. Talán a jóga abban különbözik, hogy célzottabban hat a belső szervek működésére, hiszen a légzés a mozgás és a tudat összhangja található meg mindenegyes jógagyakorlatban. ”

A stressz nagy rizikófaktor a különféle daganatos, szervrendszeri megbetegedések kialakulásában. Számos szakértő, orvos állítja, a jóga jótékony hatással van az emberi szervezetre. Hogyan tudja pontosan a stresszt csökkenteni?

„ Selye János kutatásai alapján el lehet mondani, hogy a stressz vele járója az életünknek, sőt azt is lehetne mondanunk, hogy az élet sava, borsa. Akkor van probléma, ha túlzott stressz ér bennünket és ezzel a fajta terhelésekkel kell megküzdeni minden egyes embernek a hétköznapokban. Hogyha stressz ér bennünket amit nem tudunk kezelni ez komoly hatással van az ember testére, hiszen olyan stressz hormonok termelődnek amik káros hatással van az izmok az idegrendszer, a belső elválasztású mirigyekre, szerveink működésére. Ebből kifolyólag fognak kialakulni a különböző stressz betegségek. Ahhoz, hogy ezt a problémát kiküszöböljük, egyfajta stratégiát kell kidolgoznunk, ún. megküzdő készségeket és az első mindig a stressznek az oldása. Emellett segítenek a külön fajta fizikai gyakorlatok, beszélgetések. Fontos a jógához való pozitív hozzáállás.”

Nagyon sok tévhitet lehet a jógával kapcsolatban hallani illetve olvasni. Létezik olyan állítást, amely szerint a jóga megállítja az öregedést. Mi a véleménye ezzel kapcsolatban, van alapja vagy csak egyszerű tévhit?

„ Tény, hogy vannak tévhitek és sokszor nem is alaptalan, hiszen a jóga egy gyakorlati ősi tudomány. Azonban nem mindegy, hogyan adaptáljuk a nyugati kultúrába, nyugati ember gondolkodás módjába A tévhit az ott kezdődik, hogy a jógát összekeverik különféle kuruzslással ami nem állja meg a helyét. Valójában a lassú légzéssel lelassulnak a folyamatok, maga az öregedés is lelassul. Vannak például olyan jóga gyakorlatok is, melyek a fejtetőn lévő idegközpontok által termelt hormonokat aktivizálják, melyek kismértékben az öregedésért felelősek. Itt ugyanis olyan hormonok termelődnek, melyek az öregedés lelassításáért felelősek. Komoly összefüggésben van a légzéssel. Amikor idegesek leszünk a légzésünk felületessé válik, nem jut megfelelő mennyiségű oxigén a sejtekhez, szerveinkhez.

Milyen kapcsolat van a helyes táplálkozás és a jóga között? Ha valaki rendszeresen gyakorolja a jógát ennek hatását befolyásolja a nem megfelelő étkezés?

„ A táplálkozás nagyon fontos, sőt alapja annak, hogy egészségesek maradjunk. Sajnos itt is megtalálható, tapasztalható a rohanó életmódunknak a hátránya, hiszen egyre kevesebben főznek  inkább gyors ételeket fogyasztanak. Kökény Tibor (Debreceni Tudomány Egyetem pszichológia tanszék) végzett olyan kutatást ami pontosan a táplálkozással kapcsolatos és elmondható sajnos, hogy minőségi éhezés van. Minőségi éhezés pedig abból alakul ki, hogy nem táplálkozunk megfelelően, túl sok táplálék kiegészítőt fogyasztunk és nem minőségi gabonákat zöldségeket, gyümölcsöket. Fogyasszunk több féle gabonát, például kölest, hajdinát.”

Fenn akarjuk tartani lelki és testi egyensúlyunkat, akkor hetente körülbelül hányszor érdemes jóga gyakorlatokat végeznünk?

„ Szerintem az a legfontosabb, hogy pozitívan gondolkodjunk és egyfajta rálátással legyünk toleránsak a hétköznapokban. Továbbá hasznos minden nap jógázni. Legajánlottabb a reggeli vagy esti időpont. Jóga alatt lehet érteni a relaxációt, légző illetve testgyakorlatokat, melyek nyújtják az izmokat. De már az is hasznos, ha valaki hetente legalább egyszer elmegy jóga órára.”

Hogyan népszerűsíti a jógát városunkban?

„ Az elmúlt 25 évben sok lehetőség és alkalom volt arra, hogy népszerűsítsük. Különböző városi rendezvényeken, kulturális programokon. Aminek kifejezett örülök, hogy az Egészséges Vásárhely Program is ajánlja a jógát azok számára akik tenni szeretnének valamit egészségükért. A mozgásban az egészség program egészen október 31-ig lesz városunkban (Hódmezővásárhely) ahol mindenkinek alakalma nyílik arra, hogy kipróbálja, milyen a jóga, de nem csak jógát, pilatest és futást úszást is biztosít ez a program.”

Milyen tanácsokkal látná el a fiatalokat, diákokat a mai rohanó világban mire figyeljenek oda egészségük megőrzése érdekében?

„ Rendszeresség, a következetesség, legyünk toleránsak és időt szakítani arra, hogy óvjuk az egészségünket. Fontos, próbáljuk meg kiküszöbölni a káros magatartási formákat. Gondolok itt elsősorban a cigarettára, az alkohol és energiaital fogyasztására. Hogyha ez sikerül akkor már nagyon sokat segített magán egy tinédzser.”

Köszönöm szépen válaszait, további sikeres munkát kívánok!

Varga Ildikó

 
 
Döntsd el!
Lezárt szavazások
 
Válassz!
Lezárt szavazások
 
 
Olvasási nehézség?
 
Írj helyesen!
 
számláló
Indulás: 2006-02-19
 
Linkgyűjtemény
 
 
Tartalom

Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték