Médiamánia
Tartalom
Menü
 
médiaTECHNIKA
 
médiaELMÉLET
 
FILMmánia
 
SzÖVEGmánia
 
 
médiaBóklászó
 
átjáró
 
Hallgass!!!

RÁDIÓ7

 
FOTÓbirodalmak
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
Nem a dicsőségünk múlik, csak a zidő
2019. Január
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
hogy el ne késs :)
 
intimzóna :-)
 
 
Édes élet

Édes élet

Peter's blog

 
Beszélgetősarok (interjúk)
Beszélgetősarok (interjúk) : Az élet egyik fontos kérdése, hogy megismerjük önmagunkat

Az élet egyik fontos kérdése, hogy megismerjük önmagunkat

,,Egy érdekes személyiséggel interjú” témafelvetés után, hosszabb ideig mérlegeltem, gondolkoztam, hogy az oly értékes emberekkel teli ismeretségi körömből kit válasszak interjúalanyként.  A döntésem végül egy olyan személyre esett, akit kevés Németh Lászlós diák nem ismer vagy nem látott, hiszen iskolánk tanáraként részét képezi mindennapos életünknek. Az energikus, és örök-jókedvű Varga Boglárka angol és történelem szakos tanár a 3-éves külföldi tartózkodás után visszatérve lendületesen kezdett bele ismét az oktatásba.  Interjúmat vele készítettem, hiszen mind érdeklődési körében, mind pedig felfogásában közel áll magam személységéhez.


Tanárnő angol és történelem szakos tanár. Mi vonzotta Önt ezekben a tárgyakban gimnazista diákként?
Már diákként is nagyon szerettem mind a két tantárgyat, de hogy őszinte legyek a kedvenc tanórám középiskolában a matematika volt. Matematika tanáromat őszintén kedveltem és tiszteltem mind emberként mind pedig tanárként. Sokáig a matematika-történelem, esetleg a történelem-irodalom párosítást is lehetőségnek tartottam, de aztán mégis úgy gondoltam, hogy az idegen nyelv fontosabb ebben a korszakban, amelyben lehetőség van szabadon utazni, esetleg külföldön dolgozni és élni.

A tanári pálya mellett értesüléseim szerint tanárnő gondolkozott a pszichológia szakirányon is. Mi érdekelte önt ebben a pályában és miért nem döntött mellette?
Egyetemista diákként kezdem el érdeklődni a pszichológia iránt, és elgondolkoztam rajta, hogy esetleg ezzel kellene foglalkozni. A kettőt rokon szakmának találom, hiszen az emberrel, az emberi természettel, karakterrel foglalkozik. Mégis izgalmasabb nem csak az ember gondjait, problémáit hallgatni, hanem a pozitívabb oldalt is megismerni. A tanítást egy nagyon összetett dolognak tartom. Nem feltétlen hiszem azt, hogy egy tanár feladata csak az ismeret átadása, hogy minél több ismeretanyagot sulykoljon bele a diák fejébe. Ennél ez a szakma sokkal komplexebb. Leginkább engem a tizenévesek, a gimnazisták érdekelnek. Azt gondolom, hogy ez az a korosztály, amelynek a gondolkozása még a leginkább formálható. Már van önálló gondolat, de még nem biztos, hogy minden kérdésben önálló kiforrott válasza van egy tizenéves középiskolás diáknak. Az óvodások és általános iskolások aranyosak és kedvesek, de őszintén ártatlanok és érzelemvezéreltek, a felnőtteknek pedig már kialakult nézeteik vannak a világról, amit nagyon nehéz megváltoztatni. Tehát ez a legizgalmasabb, legképlékenyebb korosztály, ezért is döntöttem a gimnáziumi oktatás mellett.

Bogi néni Salgótarjánban járta a gimnáziumot, mégis oly messzire került innen és szülőhelyétől. Miért a szegedi egyetemre esett a választás?
Salgótarjánban jártam gimnáziumba, és mint minden korosztálybeli én is nagyon szerettem ezt a négy évet. Én falun nőttem fel, szüleim a mai napig is egy faluban élnek, imádom ezt a helyet. Közhelyes lesz, de az embernek a gyermeki évei nagyon meghatározók és számomra mesébe illően megszépül minden gyermekkori élmény, még az is, amely esetlegesen nem volt teljesen felhőtlen. Nagyon sokat jelent a mai napig is nekem ez a hely, hiszen innen indultam el, innen váltam felnőtté. Szegedet azért választottam, mert 18 éves fejjel nem szerettem volna egy igazán nagyvárosba bekerülni, és mert csak jó dolgokat hallottam a Szegedi Tudományegyetem történelem szakáról. Szerettem volna független lenni, önállóan élni egy kicsit. Az első éveket albérletben töltöttem egyetemi csoporttársaimmal, nagyon jó évek voltak. Az utolsó években kerültem be a kollégiumba. Kezdetben nem szerettem, de idővel megbarátkoztam vele.

Tanárnő sok időt töltött külföldön. Mesélne ezekről az élményekről, kérem! Miben formálták az ön karakterét ezek az utazások?
Három évet töltöttem külföldön, másfél évet Írországban és másfél évet Spanyolországban. Életem egy nagy élménye volt és remélem, hogy még lesz hasonlóban részem. Azt gondolom, hogy az élet egyik fontos kérdése- legalábbis számomra-, hogy megismerjük önmagunkat, hogy kik is vagyunk valójában valamint, hogy megismerjük a körülöttünk lévő világot. Ebben a megismerésben az utazás nagyon sokat segít, hiszen az ember egy megszokott, jól bevált környezetből egy teljesen újba kerül, ahol újra kell értelmezni saját magát, ki kell alakítania a saját helyét. Nagyon jó volt kétszer is megtapasztalni mindezt. Persze nagyon nehéz, de minden nehézség megérte, azt tudom mondani. Rengeteget változtatott a hozzáálláson, gondolkozásmódon, most nyílván közhelyeket fogok mondani, de az ember nyitottabb, toleránsabb, befogadóbb lesz. Egy újfajta szemszögből láthatjuk a dolgokat.

Hol találta meg tanárnő jobban önmagát, melyik hely vonzotta jobban?
Ez a válasz egyértelmű, Spanyolország és konkrétabban Barcelona. Folyamatosan tettem fel magamnak a kérdést, hogy mit is akartam én az angol-szász kultúrával, amit félreértés ne essék, nagyon szeretek. Írországot gyönyörűnek találom, elképesztő tájjal és történelmi emlékekkel. Nagyon megszerettem ezt az országot is. Ha egyszerű hasonlattal szeretnék élni, akkor Írország egy fontos barátság, míg Barcelona egy szerelem. A mediterrán életet a sajátomnak érzem, közel áll hozzám.

Mennyiben különbözik a tanítás Írországban és Spanyolországban, mint például Magyarországon?
Erre nehéz választ adnom, mivel Spanyolországban nem tanítottam. Ott beültem az iskolapadba, minden nap nyelviskolába jártam és spanyolul tanultam. Ez szintén egy érdekes tapasztalat volt, hogy hét- hét és félévnyi oktatás után az ember ismét beül önszántából a padba, felnőtt fejjel. Azt hiszem, hogy a tanárok számára ez kötelezővé lehetne tenni, hogy időről időre átüljenek a másik oldalra és onnan nézve, tapasztalják meg a dolgokat, hiszen ahogy telnek az évek, mi tanárok hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy valaha mi is ott ültünk. Írországban nagyon gyorsan sikerült állás találnom. Egy nyelviskolában angolt tanítottam elsősorban spanyol és olasz diákoknak, de voltak oroszok és németek is. Volt egy magyar nyelvkurzus is, ahol a magyar nyelvet tanítottam 4-5 diáknak. Tehát az iskolarendszerről magáról nem tudok sokat mondani, hiszen igazából egyik helyen sem kerültem bele közvetlenül. Mindazonáltal azt tapasztaltam, hogy ellenben sztereotípiákkal, a nyugati oktatás is - hasonlóképpen a magyarhoz - erős és széleskörű.

Szeretne még hasonló hosszabb távú utazásokban részt venni, mint Írország és Spanyolország volt? Merre indulna el tanárnő?
Igen, szeretnék. Nagyon sok tervem van, de sajnos nem lehet párhuzamosan részt venni mindenben. Nagyon sokfelé indulnék. Elsősorban a mediterrán térség vonz. Ha most kellene döntenem, akkor a választás Olaszországra, különösképpen Rómára esne. Nagyon izgalmasnak találom az olyan helyeket, amelyeknek nagy történelmi múltjuk van, esetlegesen az ókorig visszamenően. Ennek ellenpólusaként pedig érdekelnek a skandinávok, különösen Dánia és Svédország, akikről azt mondják, hogy a leginkább természettudatos nemzetek.

Egy közhelyes kérdésként feltenném önnek, hogy mit gondol ön, mi az élet értelme valamint mi teszi önt boldoggá?
A kérdés első felére nagyon nehéz választ adni, hiszen nálam okosabb emberek sem tudták megmondani, hogy mi az élet értelme. Nyilván mindenki keresi, és tulajdonképpen lehet maga a keresés az, ami izgalmas ebben az egészben. Egyre inkább azt gondolom, hogy nem kell nagy dolgokra gondolni, hanem az élet értelme a lehető legegyszerűbb dolgokban lelhető meg. Az ember arra törekszik, hogy minden napot, minden pillanatot értelmesen töltsön el. Szerencsésnek mondhatom magam, mert engem nagyon sok minden boldoggá tesz, sok minden örömet okoz. Magában a tanításban is meglelem a jót, a pozitívumot. Nekem örömet okoznak a hétköznapi dolgok: egy jó kávé, egy jó film, egy jó könyv, az emberekkel való viszonyaim, a sport, a zene. De a legfontosabb a család, a férjem, a testvéreim, a szüleim.. Nagycsaládból származom, sokan vagyunk testvérek, rengeteg unokatestvérem van és a mai napig szoros viszonyt ápolunk egymással.

 

                                                                                                              Salgó Nóra

 
 
Döntsd el!
Lezárt szavazások
 
Válassz!
Lezárt szavazások
 
 
Olvasási nehézség?
 
Írj helyesen!
 
számláló
Indulás: 2006-02-19
 
Linkgyűjtemény
 
 
Tartalom

Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték