Médiamánia
Tartalom
Menü
 
médiaTECHNIKA
 
médiaELMÉLET
 
FILMmánia
 
SzÖVEGmánia
 
 
médiaBóklászó
 
átjáró
 
Hallgass!!!

RÁDIÓ7

 
FOTÓbirodalmak
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
Nem a dicsőségünk múlik, csak a zidő
2021. Január
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
hogy el ne késs :)
 
intimzóna :-)
 
 
Édes élet

Édes élet

Peter's blog

 
Beszélgetősarok (interjúk)
Beszélgetősarok (interjúk) : Az iskola legTÖKösebb tanára

Az iskola legTÖKösebb tanára

 

Interjúmat Szittyai Istvánnal, iskolánk matematika illetve fizika szakos tanárával készítettem, aki az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Németh László Tudományos ÖnképzőKör tanárpatrónusa.


 

Mesélne kérem a tanári pályafutásáról?

1996-ban diplomáztam az akkor még József Attila Tudományegyetemen, ami most már Szegedi Tudományegyetem, matek-fizika szakos középiskolai tanárként. A doktori munkám elég jól sikerült, abban az értelemben, hogy felajánlották, hogy maradjak az egyetemen doktoranduszként, és próbáljak doktori fokozatot szerezni. Erre nem került sor, de három évig doktorandusz, utána pedig még hét évig tanársegéd voltam a szegedi Bolyai Intézetben, algebra tanszéken, és egyetemistákat volt szerencsém oktatni 10 évig. Ez a hosszú korszak 2006-ban zárult le, amikor itt kezdtem el tanítani.

                                         

Mesélne kérem az NL TÖK mozgalomról?

Röviden ennek az a története, hogy 2011 januárjában néhány diákkal együtt a Ságvári Gimnáziumban meghallgattunk egy előadást. Akkor még nem tudtuk ki az a Csörgő Tamás, annyit tudtunk, hogy ő egy Amerikát is megjárt magyar részecskefizikus, aki előadást tartott, és a végén tett egy olyan lépést, amit azóta úgy hívunk, hogy a Magyar TÖK Mozgalom meghirdetése. Egy működő modellről mesélt: Gyöngyösön már évek óta van egy természettudományos önképző kör, ami keretében tudósok, diákok találkoznak és előadásokat tartanak egymásnak, főleg természettudományos témákban. A részletekbe nem mennék bele, azért találkozott bennem ez a dolog korábbi gondolatokkal, mert valami ilyesmin én is gondolkoztam már. Az első előadásra 2011 szeptemberében került sor a gimnáziumban.

Hogyan működik a TÖK?

A több, mint egy tanéve működő TÖK működése abba merült ki, hogy főleg meghívott előadókat próbáltunk meg idehozni a gimnázium önképző körébe. Igyekeztünk mindenféle természettudományos témában találni ilyen előadót, aki jó előadó, jó témája van, és érdekelheti a diákságot. Ez többé-kevésbé sikerült is, mert biológia, biofizika, fizika, informatika, matematika témában is voltak előadások. Nem ez a végső célja a dolognak, lényegében ez az egyik, ez a tudós-diák kapcsolatok, de valahol az önképzés is lenne a cél, hogy a diákokat mozgassuk meg, hogy elmélyedjenek egy témában és akár előadásokat tartsanak belőlük. Szerencsére erre is van példa, voltak már az előző tanévben is diákelőadások.

Mik voltak eddig az NL TÖK legnagyobb sikerei?

A legnagyobb sikerünk az előző tanévben, hogy nagyon intenzíven működtünk, és valamilyen szinten ennek a jutalmaként nyáron jutottunk el a csúcsra, amikor is egy éppen Magyarországon tartózkodó Nobel-díjas tudóst láthattunk vendégül, aki Csörgő Tamás vendége volt, Roy G. Glauber. Az ő tiszteletére, 2011 július 18-án tartottunk egy konferenciát.

 

Kinek ajánlja az önképző kört?

A gimnazista korosztálynak. Az előadóktól mindig azt kérem, hogy lehetőleg az előadásaikat úgy próbálják felépíteni, hogy az érthetősége ne függjön attól, hogy most valaki kilencedikes vagy tizenkettedikes. Tehát lehetőleg nem elveszni a részletekben és a szakkifejezésekben. Akiknek mindenképpen ajánlom, az kilencediktől felfele, nekik már tényleg élvezhetőek az előadások. Alapvetően ezt a korosztályt akarjuk megcélozni.

Értem. Köszönöm szépen, hogy időt fordított erre a beszélgetésre!

 

 

                                                                                                                  Kiss Tamás 12/A

szerk: ajánljuk a TÖK oldalt

 
 
Döntsd el!
Lezárt szavazások
 
Válassz!
Lezárt szavazások
 
 
Olvasási nehézség?
 
Írj helyesen!
 
számláló
Indulás: 2006-02-19
 
Linkgyűjtemény
 
 
Tartalom

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Ann&#224;cska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj