Médiamánia
Tartalom
Menü
 
médiaTECHNIKA
 
médiaELMÉLET
 
FILMmánia
 
SzÖVEGmánia
 
 
médiaBóklászó
 
átjáró
 
Hallgass!!!

RÁDIÓ7

 
FOTÓbirodalmak
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
Nem a dicsőségünk múlik, csak a zidő
2019. Január
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
hogy el ne késs :)
 
intimzóna :-)
 
 
Édes élet

Édes élet

Peter's blog

 
<=Hírek, pletykák=>
<=Hírek, pletykák=> : Látóhatár-est

Látóhatár-est

Benák Katalin  2014.10.19. 21:05

A Vásárhelyi Látóhatár 19. számát nagy érdeklődés mellett, 2014. október 17-én, pénteken mutatta be a Németh László Városi Könyvtárban.

 


A lapszemlét követően dr. Sipka Rózsa szociológus a Sipka család szellemi örökségéről, közte Hartung: Piroska című regényének az irodalomban elfoglalt helyéről beszélt, melyet Dr. Sipka Sándorné fordított németről magyar nyelvre.

A Debrecenben élő dr. Sipka Sándor professzor, kutatóorvos, a szüleivel kapcsolatos emlékeket idézett fel, kiemelve a szabadság gondolatát, mely a Látóhatár jelen számát is átszövi.

Borsos Annamária zongoraművész Bartók Béla: Egy este a székelyeknél című zeneművét adta elő, miközben a Sipka családot bemutató fotókat láthattak a kivetítőn az est résztvevői.

A Vásárhelyi Látóhatár törekvése, hogy a helyi alkotók mellett olyan művészeket, irodalmárokat, tudósokat is bemutasson, akik születésük vagy munkásságuk révén kapcsolódnak Hódmezővásárhelyhez.

Fényesi Tóth János előadásában hallgathattuk meg Sziveri János: Szeplőtelen álmok című versét, melyhez Bartók Béla: Sostenuto c. darabját Borsos Annamária játszotta zongorán.

A 19. lapszám a vajdasági Sziveri János Művészeti Színpad tevékenységét, a fiatalon elhunyt Sziveri János költő irodalmi munkásságát,  a határainkon túli vajdasági magyar kulturális értékeket Kónya-Kovács Otília újságíró moderálásával N. Czirok Ferenc, a SZJMSZ alapítását kezdeményező  költő – Sziveri János kortársa -, Czirok Attila költő Magánykő című verseskötetének és Kovács Jolánka költő, író, műfordító Jajistenem és Takard ki a kakadut című kötetei által mutatta be.

 

 

 

Befejezésül a Sikoly című folyóirattal ismerkedhettek meg a jelenlévők, majd az est végén élénk, kötetlen beszélgetés közepette dedikálták vendégeink a köteteiket.

 

Az egyes lapszámok bemutatóira mindig olyan vendégeket hív a folyóirat, akik  megismerése a publikáción túlmutat, mely által a személyes megmutatkozás, az  alkotóműhelyek tevékenységébe nyert betekintés  tovább erősítheti a határainkon innen és túli alkotómunkát, alkotók és közösségek egymásra találását.


 

Lapszemle 2014/19.

 

Jelen lapszámunkat áttekintve már az első pillanatban szembetűnik, egységes koncepciója van, méghozzá a szabadság. A művészet, mint képi megjelenítés és az irodalom, mint nyelvi kifejezés, s az általuk kifejezett gondolat, a szabadság megnyilvánulása térben és időben. Harminc szerző, közlő üzenete jelenik meg egy lapban, noha ez nem tematikus lapszám! Ha majd föllapozzák, s elolvassák a hosszú időre aktuális gondolatokat, talán Önök is hasonló következtetésre jutnak.

 

 

Kezdjük is el!

 

A címoldalon láthatjuk Kurucz D. István vásárhelyi festőművész Csikós című portréját, aki az égő arany háttérből nemes egyszerűséggel, mégis ünnepi méltósággal tekint a távolba. Általa a vásárhelyi puszta, a szabad ember és természet kapcsolatát sugallva indulhat útjára a fantáziánk...

s hogy ezt fokozzuk, a vajdasági Sziveri János: Bolhák tánca című alkotása mozdít ki a  nyugalomból. Sziveri János költő a vajdasági magyar irodalom meghatározó egyénisége, aki képzőművészként is letette névjegyét. Az 1970-es években többször részt vett vajdasági alkotó társaival a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótáborban Hézső Ferenc festőművész csoportjában. Később írásai is megjelentek a vásárhelyi lapokban.

 

E lapszámunk nyitó, köszöntő jegyzetében Kovács Jolánka író, műfordító Sziveri János és a vajdasági magyar irodalom, a Sziveri János Művészeti Színpad szerepét mutatja be.

 

A szabadság gondolatisága térben és időben Fenyvesi Félix Lajos: Monológ a száműzetésben, Márai Sándor halálévfordulójára írt esszéjében erősödik, melyet Rácz László muzslyai alkotó grafikája fokoz.

 

A Sipka család példamutató életéről Soós Csilla könyvtárvezető készített interjút, mely fontos művelődéstörténeti értékkel is bír.

 

Kőszegfalvi Ferenc témaválasztása s annak precíz kidolgozottsága mindig ékköve a Látóhatárnak. Most a Székelyföldön született, majd Marosvásárhely után városunk, a közgazdasági technikum tanárát, Szabó Ferike Teréz tanárnő feledésbe merülő személyiségét jeleníti meg.

 

Nem túlzás azt állítani, hogy a vásárhelyi Állami Zeneiskola 60 éves múltja több tucat hírességet, köztük világhírű művészt is útjára indított. Az iskolatörténeti áttekintést Berei Erzsébet az iskola egykori zongoratanára és igazgatója tollából olvashatjuk.

 

 

A prózát a líra szigete váltja föl, ahol Fenyvesi Félix Lajos: Esztendők futása Hegedűs Endre zongoraművész 60. születésnapjára írt verse, majd fényesi Tóth János: A versek hallgatóihoz  és Kovács Szabina Mártélyi hexametereit olvashatjuk.

 

Bányai Béla, a mártélyi képzőművészeti szabadiskola vezetője rendezésében augusztus 8-án, rekkenő nyári hőségben egy hangulatos verniszázson vehettünk részt a Tornyai János Múzeumban. A képzőművészeti szabadiskola elmúlt ötven évét Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti tanácsadó jelenítette meg színes ünnepi múltidézőjével, lélekemelő kiállítási megnyitójával, melyet a Látóhatár nyomtatásban is közzétett. Tornyai gondolatai  ma is áthatják a művészeket, az alkotásaikat és a művészetet kedvelőket...

„Szent előttem a Tisza vize reggeli ködben, a puszta esteli homályban, mindaz, amit festek. És ez az érték benne, ez a szent érzés...”

 

És e szent érzés tehetséges festőink ecsetjeinek nyomán is átérezhető. Gondoljunk csak a címoldalra, a Csikós című alkotásra ismét... Kurucz D. István 100 éve született. Hézső Ferenc festőművész, folyóiratunk művészeti vezetője  emlékezik, fölidézve  gyermek és ifjúkori, majd művésztársi kapcsolatukat.

 

Társadalmunk törekvése, hogy a jelen ifjú generációja megismerkedjen a múlt történelmi emlékeivel,  nemzettestvéreink, más népek életével. Erre ad lehetőséget a Határtalanul! Program, melyet Kovács Szabina projektfelelős mutat be vajdasági kalandjaik folytatásaként.

 

A Vajdaságba megérkezve, ott egy kicsit elidőzve valóságos élményt feldolgozva olvashatunk mai vendégeink: Sziveri János, Duska Vrhovac, Kovács Jolánka, Kónya-Kovács Otília, N. Czirok Ferenc, Czirok Attila írásaiból. Kovács Jolánka műfordítónak köszönhetően szerb – magyar fordítással is találkozhatunk, melyet Rácz László grafikái és Tóth Béla kerámiája illusztrál.

 

A határainkon túli vajdasági magyar irodalomba és művészetbe való bepillantás megújulási lehetőség az irodalmi és művészeti műhelyek számára. Ugyanilyen megújulás lehet a Kommunikációs és Üzleti Főiskola, mely városunkban működik. A hároméves múltra visszatekintő és a jövő lehetőségeit felvillantó interjút Petrik Anna adjunktussal, igazgatóval készítette lapunk.

 

A kommunikáció szerepe megnőtt napjainkban. Dani Imre Nyomkövető magatartás című szatirikus írása igen szemléletesen jeleníti meg, mondván: „amíg lesz, aki a takarót leteríti, mindig akad, aki azt lerángatja. Mert a titok – legyen az kicsi vagy nagy – egyformán ingerel mindenkit...”

 

A valósághoz  közelebb kerülvén találkozunk Hódi Sándor építészmérnökkel, aki  jelenleg egy tervezőcsoportban dolgozik, hobbija a makettépítés. Értékőrző tevékenységébe nyerünk bepillantást.

 

A fiatal tervező életfelfogása találkozik a Vásárhelyi Pusztáért Szövetség céljával, melynek életrehívása Szenti Tibornak köszönhető, mely a pusztai örökség megmentéséért jött létre. Mindezt 12 pontban foglalta össze Szenti Tibor író, néprajzkutató.

 

Vásárhely nemcsak kiváló művészeket, irodalmárokat, sportolókat, de más kiváló szakembereket, köztük építészeket is adott a világnak. Bodó Péter Műemléki felújítások – cégtörténetek és felújított épületek című írása nagyon jól szemlélteti a műemléki felújítások szövevényes világát, melyhez Gaál Györgyi fotográfus készített nagyon szép fölvételeket.

Befejezésül Németh József 1994-ben elhunyt vásárhelyi festőművészre emlékezik dr. Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

Németh József: Tiszta forrásból c. alkotásán a magyar mondavilágot, eredetmondánkat is látjuk, de láthatjuk a békét, a harmóniát.

 

A Vásárhelyi Látóhatár 19. számát, Fodor József Áradás című olajtempera festménye zárja. Fodor József a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskola egyik alapítója, aki élete végéig az iskola és a vásárhelyi képzőművészet meghatározó egyénisége. Látásra és gondolkodásra késztet. A fekete háttérbe beleolvadó megáradt folyó félelmetes, zavaros. Mégis, a kép közepén, a Hold által megvilágított rész nyugalmat láttat, melyből gondolhatjuk, az áradás  helyén új élet kél.

 

A Látóhatár online-on új írások jelennek meg:

 

Köntös István: Juhász Gyula, a mindig szerelmes poéta

 

Bányai Béla: Mártély 50 (A festőiskola ötven évére asszociálva)

 

Dani Imre: Nyomás alatt (társadalombírálat) és

 

és végül, de nem utolsó sorban:

 

Vendégségben a muzslyai Sziveri János Művészeti Színpadnál – Látóhatár-est és  Gaál Györgyi fotókiállítása a Vajdaságban

 

 

Összeállította: Benák Katalin

2014. október 17.

KÉPEK az eseményről ITT Gaál Györgyi

http://vasarhelyilatohatar.hu/index.php/rovatok/kiallitas/99-gaal-gyorgyi-fotokiallitasa

 
 
Döntsd el!
Lezárt szavazások
 
Válassz!
Lezárt szavazások
 
 
Olvasási nehézség?
 
Írj helyesen!
 
számláló
Indulás: 2006-02-19
 
Linkgyűjtemény
 
 
Tartalom

Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték