Karácsonyi sütiverseny
A 12.a szervezői sütiversenyre hívták az osztályokat. Zseniális mesterművek készültek!
Citromos szelet
A legcukibb cukrászok alkotása
Hozzávalók Tésztához:
30 dkg liszt, 1 dió nagyságú zsír, 1 csomag szalalkáli, 3 ek cukor, 1 tojás, kb 1dl tej
Krémhez:
25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja és leve, 4 dl tej, 4 kanál liszt
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit alaposan elkeverjük. Három részre osztjuk, és 3 lapot sütünk belőle. Ezalatt a margarint habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét. A tejet felforraljuk, a liszttel sűrűre főzzük, és ha langyosra hűlt, a margarinos masszához keverjük. Az így kapott krémmel megtöltjük a lapokat. Hagyjuk, hogy a krém a tésztával összeérjen, majd porcukorral meghintjük, szeletekre vágva kínáljuk.
Osztály: 5.a
Készítők: Mohácsi Szinti, Domján Józsi, Kovács Virág, Erdei Doni, Juhos Peti, Harmati Gréti, Farkas Gréta
Havas tallér
A legtallérosabb sütemény
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 4 tojás sárgája, 7 dkg cukor, 1cs van. cukor, 1 citrom héja
A habhoz (hóhoz):
4 tojás fehérje, 30 dkg porcukor, 20 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és fél óráig a hűtőben pihentetjük. Kb 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, majd pogácsa szaggatóval kis tallérokat szaggatunk belőle. A tojás fehérjét a porcukorral gőz felett kemény habba verjük. A gőzről levéve hozzákeverjük a kókuszreszeléket. A kész habot habzsákba töltjük, és a tallérok tetejére nyomjuk. Előmelegített sütőben 160 fokon sütjük.
Jó étvágyat kívánunk! : )
Osztály: 7.ny
Készítő: Molnár Csaba
Bronz Fakanáldíjat Nyert
Békebeli marcipánkrémes grillázsos süti nyalóka /Macu mama receptjei/
Hozzávalók:
Tészta: Végy: 6 nagy tanyasi tojást, 18 dkg kristálycukrot
Krém: Végy: 20 dkg legjobb minőségű marcipán, 15 dkg (Rama) margarin, 4 dkg víz, 1 evőkanál olasz amarettó likőr vagy 1 evőkanál mandulaaroma
A csodás ropogós grillázshoz: 20 dkg kristálycukor, 10 dkg pörkölt földimogyoró
Bevonathoz: 20 dkg fehér csokoládé, étcsokoládé a mintához
Elkészítés:
A szép barna tojásokat egyesével porcelánedény széléhez koccintva feltörjük, különválasztva a fehérjét a sárgájától. Zsírtalan, patyolat tiszta edényben a fehérjét a kristálycukorra kemény habbá verjük. Az edényt fejünk fölé fordítva, leellenőrizzük a hab keménységét. A sárgáját óvatos, laza mozdulatokkal belekeverjük a habba, majd a lisztet szitába tesszük óvatos mozdulatokkal. Zsírral vagy margarinnal jól kikent és meglisztezett (vagy simán sütőpapírral leterített) sütőlapra nyomózsákból pálinkás pohárnyi félgömböket nyomunk, majd 180˚C-ra előmelegített sütőbe 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
A krémhez a marcipánt lereszeljük, majd a vízzel, az aromával és a rummal elkeverjük. A puha Rama vajas ízt hozzáadva kihabosítjuk. Két piskótakorongot összeragasztunk egy kanálnyi krémmel úgy, hogy közepére egy kettétört hurkapálcikát helyezünk. Ez lesz a nyalóka nyelve. Hűtőbe tesszük dermedni.
A grillázshoz egy serpenyőben megolvasztjuk a cukrot, majd belekeverjük az aprított mogyorót, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe vékonyra elkenjük, hogy könnyű legyen majd felaprítani. Miután kihűlt, nyújtófával morzsalékosra törjük. A fehér csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd kimártjuk benne a nyalókákat. A grillázzsal megszórjuk vagy belenyomjuk. Olvasztott étcsokoládéval rajzolhatunk rá. Néhány órára hűtőbe tesszük dermedni, de a grillázs miatt ne tartsuk ott hosszú ideig, mert a hűtőből felveszi a nedvességet, és megpuhul, majd elfolyósodik.
Osztály: 7.a
Készítő: Hajdú Viktória
Almás-fahéjas csíkos kuglóf
A legporcukrosabb sütemény
Hozzávalók:
Tésztához: 10 dkg Rama langyosra hűtve, 50 dkg liszt, 5 dkg cukor, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 citrom reszelt héja (fele a tésztába, fele a töltelékbe), 4 tojássárgája
A töltelékhez: 1 csapott evőkanál őrölt fahéj (ízlés szerint lehet több is), 4-5 db alma, 4-5 evőkanál cukor, 5 dkg pörkölt, aprított dió, 3 dkg Rama, (+ Rama és liszt a forma kikenéséhez)
Elkészítés:
A tejet langyosítjuk, a cukrot, az élesztőt és 2 kanál lisztet elkeverünk benne, majd hagyjuk felfutni 5-10 percig. A maradék lisztet a sóval elmorzsoljuk, majd a felfuttatott élesztős résszel, a tojássárgájával és az olvasztott Ramaval, tésztává dagasztjuk. Ha szép, simára dolgoztuk, letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. Az almát megpucoljuk, és felszeleteljük, A Ramat serpenyőben felmelegítjük, a cukrot hozzáadjuk, rátesszük az almaszeleteket, ezután fahéjjal és dióval ízesítjük, majd pároljuk.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán 4 mm vékonyra nyújtjuk, és elterítjük rajta a langyosra hűlt tölteléket, majd szorosan feltekerjük. A kikent, kilisztezett formába hajlítjuk a tekercset úgy, hogy a forma közepét körbefonja.
Langyos helyen addig kelesztjük, míg a forma tele nem lesz vele. 180 ˚C-ra előmelegített sütőben először 20 percig, majd 160 ˚C-on további 30 percig sütjük, hogy jól átsüljön. A formában hagyjuk langyosra hűlni, csak utána borítsuk ki!
Osztály: 7.a
Készítő: Kovács Maja
Oreo torta
A legkrémesebb sütemény
Hozzávalók: 3 doboz oreo, 50 dkg margarin, 3 ek tej
Krémhez: 2 cs vaníliás cukor, 500 g mascarpone, 2 dl tejszín, 10 ek porcukor, oreo krémes része
Elkészítés:
Először elválasztjuk az oreokat és a benne lévő krémet egy tálba kikaparjuk, a keksz részét pedig egy zacskóba belerakjuk. A kekszeket klopfolóval összetörjük, ezután ezt kiöntjük egy tálba. Egy tálba beletesszük az 50 dkg margarint, és felolvasztjuk, majd hozzáadjuk az összetört oreo darabokat. 3 ek tejet adunk a keverékhez. Ezt a keveréket massza állagúra kell keverni, utána két kerek formát csinálunk ebből a masszából. Utána berakjuk a hűtőbe, amíg csináljuk a krémet. 500 g mascarponét belerakunk egy tálba, azután 5 púpos ek cukrot belerakunk, majd 2 cs vaníliás cukrot adunk hozzá. Ezt összekavarjuk, majd elkezdjük a másik krémet. Egy másik tálba 5 púpos ek cukrot rakunk, utána öntünk rá 2 dl tejszínt, majd bot mixerrel habosra verjük. Miután kész vagyunk, a két krémet összekeverjük. Kivesszük a hűtőből a keksz alapokat, ha már elég szilárdak, az egyik alapra rákenjük a krémet, a másikat pedig ráborítjuk. Ha maradt ki krém vagy oreo, lehet díszíteni. Majd a hűtőbe rakjuk az egészet, hogy a krém is megszilárduljon.
Jó étvágyat!
Osztály: 7.b
Készítők: Zsoldos Viktor, Szőllősi Viktória, Klimó Valentina
Karácsonyi cupcake
A legötletesebb sütemény
Hozzávalók:
1 bögre szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
4 db tojás
1 bögre kristálycukor
Fél teáskanál só
2,5 bögre liszt
2,5 teáskanál sütőpor
1 bögre tej
1 cs vanília cukor
Díszítés:
Fondant (piros, kék, fehér)
Cukor dísz
Marcipán
Dekor toll
Dekor ostya
Perec
Keksz
Osztály: 8.b
Készítők: Boda Ildikó, Kis Dorottya, Dienes Dóra, Rácz Zsanett
Mézes Kalács
A legkarácsonyosabb sütemény
Hozzávalók: 1 tojás, 1 tojássárgája, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 k szódabikarbóna, 1 mk őrölt fahéj, 1 mk őrölt szegfűszeg, reszelt citromhéj, 1 k mézes fűszerkeverék
Elkészítés:
A mézet a mikróban meglangyosítjuk, és felolvasztjuk benne a vajat. A tojást és a sárgáját porcukorral habosra keverjük, majd mindent egybe gyúrunk. Egy napra a hűtőbe tesszük. Nagyon világosra kell sütni! 210°C, 220°C
Osztály: 9.kny
Készítette: Szabó Luca Ági
Arany Fakanáldíjat Nyert
NLG Sütigyár
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 15 dkg porcukor, 25 dkg vegyes virágméz, 5 dkg margarin, 1-1 ek. mézeskalács fűszerkeverék, 4 ek. szódbikarbóna
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük egy nagy tálban, majd jól összegyúrjuk a tésztát, majd álli hagyjuk két órán át, míg a tészta megdagad. Ezután újra meggyúrjuk a tésztát, nyújtódeszkán kinyújtjuk és a kívánt méretre formázzuk. Majd csupán annyi dolgunk van, hogy megfelelő méretű lapokat készítsünk az iskolaépülethez. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük meg a tésztát, míg el nem éri a kívánt színt. Miután a lapok kihűltek megkezdhetjük az épület elkészítését. A lapok összeillesztéséhez hagyományos cukormázat használunk.
Osztály: 9. kny
Készítette: Udvari Tünde és osztálya, Mikó Péter tervezésével
Barackos Panettone
A 12.A-s Fiúk kedvence
Hozzávalók: 125 ml tej, 25 g friss élesztő, 100 g cukor, 450 g finomliszt, 1 db tojás, 2 db tojássárgája, 2 kávéskanál vanília kivonat, 1 db citrom héja, 1 db narancs héja, 100 g vaj, 100 g ét csoki, 80 g aszalt gyümölcs (áfonya, barack), 0,5 teáskanál só
Elkészítés: Áztassuk forró vízbe a szárított gyümölcsöket fél órára, majd szárítsuk meg őket papírtörlővel. Közben az élesztőt futtassuk fel a langyos tej és egy kis cukor társaságában. Tegyük a lisztet, cukrot, sót egy nagy tálba, keverjük össze, majd képezzünk mélyedést a közepén, tegyük bele a tojást és az egyik sárgáját, a vajat és az élesztős mixet. Géppel vagy kézzel keverjünk sima, egy kissé ragadós tésztát belőle. Ha nagyon ragadna, akkor adjunk még hozzá lisztet.
Gyúrjuk bele a gyümölcsöket, a citrom, és narancs héját, majd lisztezett munkafelületen gyúrjuk még 3 percig. Formázzunk gombócot belőle, tegyük vissza az edénybe, fedjük be folpackkal, és meleg helyen pihentessük 1,5-2 óráig, míg kétszeresére nem dagad. Helyezzük a gombócot ismét lisztezett felületre, gyúrjuk egy percig, majd adjuk hozzá a csokoládét. Formázzunk ismét gombócot belőle, és helyezzük olajozott formába. Ha tehetjük, akkor igazi papír panettone formát használjunk, akkor természetesen olajozni sem kell. Ismét hagyjuk pihenni, míg kétszeresére nem dagad.
A megmaradt tojás sárgát keverjük ki egy pici tejjel, és kenjük meg vele a panettone tetejét. Ezután vágjuk be keresztben, majd hagyjuk még pihenni 15 percet, közben kezdjük el előmelegíteni a sütőt. A panettonét tegyük a sütő alsó vagy középső rácsára, és 30-40 percig süssük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje jól átsült-e. Ha igen, akkor vegyük ki, és hagyjuk pihenni 5 percet, majd szedjük ki a formából, és hagyjuk kihűlni.
Osztály: 9.a
Készítették: Goják Anna, Bereczki Réka
Olvadó hóemberes süti
A legkreatívabb sütemény
Hozzávalók:
Tésztához: 15 dkg porcukor, 1 cs vanillin cukor, 1 csipet só, 2-3 ek rum, 12 dkg margarin, 25 dkg liszt
Cukormázhoz: 4 tojás fehérje, 20 dkg porcukor
Díszítéshez: mályvacukor, olvasztott csoki, ételfesték, hosszú gumicukor,
Jó nagy adag kreativitás!
Elkészítés: A tészta összetevőit egy nagy tálban összegyúrjuk. Kinyújtjuk, majd késsel pocsolya alakú formákat vágunk belőle. Előmelegített sütőben 20 perc alatt 200 fokon megsütjük. Ha kihűlt, megkenjük cukormázzal és díszítjük.
Elkészítési idő: tészta: 40 perc, díszítés: 2 óra
Osztály: 10.a
Készítette: Berki Boglárka, Szegedi Ági, Galambos Ildikó, Szabó Adrienne
Rudolf pajtája
A legszínesebb sütemény
Glazúr:
25 dkg porcukor, 1 csepp ecet, 1 kis kanál keményítő, 3 dkg tojás fehérje
Mézeskalács:
30 dkg liszt, ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverék és fahéj, 10 dkg margarin, 12 dkg porcukor, 2 dkg méz, 6 dkg sütőpor, 2 egész tojás
Muffin:
5 dkg kakaó, 15 dkg cukor, 2 tojás, 15 dkg margarin, 15 dkg liszt, 3 ek baracklekvár, rumaroma ízlés szerint, fél csomag sütőpor, 5 dkg tört ét csoki
Osztály: 10.b
Készítők: Nagy Ágnes, Menczer Renáta
Túró Rudi torta
A legrudisabb sütemény
Először a kakaós piskótát kell elkészíteni.
Hozzávalók: 6,5 dkg csokoládé, 6,5 dkg vaj, 8,5 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 db tojás, 3,5 dkg liszt
A csokoládét gőz fölött felolvasztani, majd félretenni. A puha vajat habosra keverni a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverni az egész tojást, majd a lisztet is. Pár perc alatt simára keverni, végül belekeverni az olvasztott csokoládét. Egy 20 cm-es tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát és egyenletesen elsimítani. Előmelegített sütőben, közepes lángon 20-25 perc alatt készre sütni. Sütőből kivéve rácsra tenni és teljesen kihűteni.
Túrós töltelék hozzávalói: 25 dkg túró, 1 dl tejszín, 5 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, reszelt narancshéj, 10 g zselatin, mazsola
A túrót a porcukorral és a vaníliás cukorral összekeverni, majd belereszelni a citromhéjat. A tejszínt forráspontig melegíteni, majd a tűzről levéve hozzáönteni a zselatint és simára keverni. Langyosra hűteni, majd a túrós masszához keverni. Ezután a mazsolát szintén a túrós-masszához keverni. A teljesen kihűlt tortalapot visszahelyezni a formába, majd rákanalazni a túrós tölteléket és egyenletesen elsimítani a tetejét. Hűtőbe tenni, hogy a töltelék kellően megdermedjen. A tetejére 10 dkg tortabevonó csokoládét gőz fölött felolvasztani, majd simára keverni. Amit tortatetejére kell csorgatni, majd visszatenni pár percre a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen. Ezt követően a torta tetejére marcipánból fenyőfát teszünk.
Osztály: 11.b
Készítette: 11.b
Ezüst Fakanáldíjat Nyert
Karácsonyi sportszelet
Hozzávalók:
500 g darált keksz, 4 ek kakaópor, 250 g margarin, 80 g porcukor, 2 dl tej, 2 ek rumaroma
ét csoki + 1 ek étolaj a bevonóhoz, 1 korty citromlé, teáskanál zselatin, 1 cs habtejszín
Összekeverjük egy tálban a darált kekszet a kakaóval és a porcukorral.
A margarint olvasztás után beletesszük és összegyúrjuk, majd a tejhez adjuk a rumaromát, és ezt is beleöntjük a masszába.
Eloszlatjuk gyúrással és elrendezzük egy tepsiben.
Bevonó:
A tejszínt feltesszük a gázra folyamatos kavargatás mellett, közben 1 korty citromlében feloldunk 1 tk zselatint.
A tejszínt nem hagyjuk forrni, forrás előtt egyesével beledobáljuk a kockákra tört csokit, és tovább kevergetjük olvadásig.
Ezután beleöntjük az oldott zselatint, és elkeverjük.
Minimális hűlés után ráöntjük a sütire.
Osztály: 11.c
Készítők: Molnár Csilla, Zsingor Laura, Boér Andrea
Gratulálunk!
|