Zója cukrászda
Nagyon sokat gondolkodtam, hogy ki lenne a megfelelő alany, akivel elkészíthetném, az interjúmat! Végül Pányi Lászlónéra esett a választásom, aki Hódmezővásárhely talán legtradicionálisabb cukrászdájának a tulajdonosa.
Hogyan jött az ötlet, hogy cukrászdát nyissanak?
-
Igazából nem én, hanem édesanyám, Major Istvánné nyitotta meg cukrászdánkat. Ő először cukrászként dolgozott, majd műszakvezető lett. Ekkor jött az ötlet, hogy saját vállalkozásba fogjon.

Mikor nyitotta meg a Zója cukrászda kapuit, s milyen termékeket kezdetek el árusítani?
-
A Zója cukrászda 1983. május 1-én nyitott meg a Kertváros egy külső szegletében, a Nap utca 17 szám alatt, s ezzel Hódmezővásárhely harmadik cukrászdájává vált. Kezdetben esküvői tortákat, születésnapi tortákat, s főleg hagyományos süteményeket: házi krémest, grill háromszöget, dobos torta szeletet árultunk, s ezen felül nyaranként házi főzésű fagylalttal kecsegtettük vendégeinket.
És, hogyan folytatódott a családi vállalkozás?

-
Sajnos édesanyám 1990. június 8-án bekövetkezett halála után, nekem és férjemnek kellett átvennünk a cukrászda irányítását, s azóta is közösen vezetjük, a mára már kibővült vállalkozást. 1992 óta a már a vásárhelyi piactéren is működik egy üzletünk, s az elmúlt évben Székkutas felé bővítettük üzletláncunk, ahol Korona cukrászda néven nyitottunk új üzletet a Vásárhelyi úton. A kezdetekhez képest mára már sokkal több alkalmazottal dolgozunk, s már tanulókat is foglalkoztatunk.

Azóta is az eredeti recept alapján készítik süteményeiket, vagy újdonságokkal is találkozhatunk?

Férjemmel a hagyományos ízeket részesítjük előnyben, így mindvégig hazai alapanyagokkal dolgoztunk, s próbáltuk megőrizni az eredeti, hagyományos receptet mind a sütemények és torták, mind a különféle fagylaltok készítésénél. Azonban újításokra persze szükség volt, s lesz is, hisz a vásárlóközösség mindig is igényli az újabb, s modernebb termékeket. A nyitástól kezdve így rengeteg új ízzel bővült, a süteményeink, s fagylaltjaink palettája is, melyek szintén nagy fogyasztóságnak örvendenek, s rengeteg új technikai újítást alkalmazunk, s újszerűbb modernebb díszítéseket is használunk.
Vannak-e örökérvényű kedvencek a fogyasztók körében?
Persze vannak olyan sütemények, melyeknek kedveltsége nem változott az idők folyamán, mint például az oroszkrém szelet, a maci szelet, a csoda meggyes és a pávafarok, míg a fagylaltok körében a csoki, vanília, puncs és a citrom örvend változatlan kedveltségnek. Persze ez nem minden esetben érvényes, mindenkinek más az ízlése, de szinte minden vásárlónak meg vannak a saját kedvencei, mind a sütemények mind a fagylaltok körében.
Tápai Laura
|