Életünk a fagyizó
Melyik gyerek nem álmodik arról, hogy egy napon beszabadulhat a cukorkaboltba és bármit ehet, bármekkora mennyiségben? Habár az én családomnak nem cukorkaboltja, hanem fagyizója van, gyerekként ez is hasonló varázzsal volt rám. Azóta a fagyizónk ugyan számos helyre költözött, de az alapanyagok és a kiszolgálás mit sem változott. Az utolsó két nyáron a Kutasi út 12.-es szám alatt fogadta az édességre vágyó vendégeket a Jégvirág fagyizó. Üzletvezetője, akinek keze alá lányai – köztük én is- dolgoznak, Giláné Fehér Katalin, interjúmban a fagyizózás rejtelmeibe avat be minket.
1.Bizonyára az, ami a legtöbb embert foglalkoztatja, hogy hogyan is készül a fagyi. El tudnád mondani nekem pár szóban?
Először is mindenképpen meg kell említenem, hogy hagyományos, magyar alapanyagokkal dolgozunk, így magyar tojást és tejet használunk, ami a főzött fagyi alapanyaga. Ehhez még cukrot és a kívánt ízesítést adunk hozzá. A gyümölcsfagyiknál gyümölcsvelővel dolgozunk. Csupán egy-két fagylaltunk készül olasz alapanyagból. Maga a fagyi készítésének pedig 3 fő lépése van: főzés- fagyasztás – eladás. Az eladás persze már a fagyi végső „megállója”.

2.Az üzletben kapható hagyományos lágyfagyi, a vevők által közkedvelt szóhasználattal élve a „csavaros fagyi” vagy a gömbös a népszerűbb?
Kinek mi. Sokan keresik a lágyfagyit, ami egyre népszerűbb, bár csak csokoládé és vanília ízben áruljuk, de legalább ugyan annyian tartanak ki a gömbös változat mellett is. Mivel a kettő kombinálható, így ez nem okoz sosem problémát a döntés.
3.Az évek tapasztalatai alapján a hagyományos ízek a kedveltebbek, vagy az új, hangzatos nevű társaik?
Mindenképpen a hagyományos íz világúak: a csoki, a vanília, a puncs, a karamell és a citrom. Bár az utóbbi időben az olasz alapanyagból készült áfonyás joghurt is belopta magát az emberek szívébe.
4.Milyen elvárásaik vannak a vevőknek? Esetleg vannak rendszeres, megszokott vendégek, akik csak annyit mondanak, hogy „a szokásosat” és rögtön lehet tudni, mire gondolnak?
Persze, vannak hűséges vendégeink, akik napi szinten látogatják a fagyizónkat. Általában örök érvényű elvárás az, hogy mindig ugyan az a kiváló minőségű és íz világú fagylalt fogadja őket. De ugyan olyan fontos nekik a kedves, szakszerű, segítőkész kiszolgálás, aminek próbálunk mindig eleget tenni.

5.Kisebb koromban mindig az vágytam, hogy végre elég idős legyek és a fagyizóban dolgozhassak, mint a nővéreim, az utóbbi két nyáron pedig meg is tapasztalhattam ezt. A kérdésem az, hogy családtaggal vagy alkalmazottal jobb együtt dolgozni, milyen előnyei és hátrányai vannak ezeknek?
Mindenképpen a családtagokkal való együttműködés a jobb. Nagyobb az összhang és kétségkívül a bizalom is. Ezek mellett a gyerekek megkereshetik a saját zsebpénzüket, hiszen ők is annyi fizetést kapnak, mint egy alkalmazott. Ráadásul felelősséget tanulhatnak és kicsit magukénak is tudhatják az üzletet ez által.

6.Végezetül, mik a tervek a jövőre nézve? Valami újdonság várható a jövő szezonban?
Ezt még most pontosan nem tudom megmondani. Egyelőre jön a tél és a pihenés időszaka, ami fél év folyamatos munka után kijár a fagyizósoknak. Aztán majd meglátjuk, de biztos vagyok benne, hogy valamivel előrukkolunk jövő áprilisra.
Gila Dóra
|