Interjú Kenéz Sándornéval
Velem szemben Kenéz Sándorné székkutasi vállalkozó foglal helyet. A továbbiakban életéről és vállalkozásairól kérdezem őt. Nagyon köszönöm, hogy elfogadta a felkérésemet.
Mivel foglalkoztak a szülei?
Édesapám új cipőket készítő vásározó csizmadia volt, Édesanyám a háztartásban dolgozott és 8 gyermeket nevelt.
Hol kezdte tanulmányait?
Hódmezővásárhelyen végeztem el általános iskolai tanulmányaimat, majd a 8. osztály után megláttam a hódmezővásárhelyi Andrássy utcái drogéria ablakában, hogy kereskedelmi tanulót keresnek. Nyomban eldöntöttem, hogy beiratkozom. Már akkor úgy éreztem, hogy benne van a génjeimben a kereskedőség.
Meddig tanult itt?
1965-68-ig voltam tanuló, majd 1985-ig ugyanitt, a Delta kiskereskedelmi vállalatnál dolgoztam, mint eladó.
Hogyan fogott bele első vállalkozásába?
A férjemmel döntöttünk úgy, hogy belekezdünk egy vállalkozásba. Ő vendéglátós végzettségű és ebben az időben a Halászcsárdában dolgozott. Ekkor kezdődött meg a vendéglátó helyek szerződéses üzemeltetése, így férjem és társa úgy határozott, hogy a székkutasi vendéglőt kiveszik működtetésre. Ennek következtében felváltottam én is kereskedői állásomat a vendéglősre. Ez a vendéglő kb. 2 évig működött.
Mi történt ez után?
Váltottunk. Kibéreltük a művelődési ház alatti Pince Presszót. Ez egy nagyon jól prosperáló hely volt, mivel, mint minden induló vállakózásomat különlegesre, egyedire alakítottam ki. Ez a Presszó 1997-ig működött. Ha mondhatom így, mindig megéreztem a váltás időszerűségét, tehát tudtam mikor kell egy új befektetésbe belefogni.
Milyen új vállalkozásba kezdett bele?
Még 1997-ben, saját házunkban nyitottam meg kis Szatócs vegyesboltomat. Amikor visszatértem eredeti szakmámhoz, nagyon jó érzés fogott el, mert újra kereskedő lehettem. A kis Szatócsbolt egy pár év alatt gyorsan felfejlődött. Ezután (13 éven keresztül) nagyon jól ment, de mivel a faluban megnyílt egy új nagy ABC, így túlkínálat keletkezett élelmiszer boltokból. Ismét megéreztem, hogy egy új vállalkozásba kell belefognom. Ezért 2007-ben elvégeztem egy virágkötői és egy falusi turizmust oktató tanfolyamot.
Mi ösztönözte még arra, hogy a falusi turizmusba belefogjon?
Egyrészt az, hogy tudtam, hogy a bolt már nem fog fejlődni, maximum stagnálni fog, másrészt már tudatosam készültem a nyugdíjas éveimre és ezeket már szabadabban akartam eltölteni. A bolt vezetése fizikailag nagyon megterhelő volt és szabadnapjaim is alig voltak.
A szálláshely neve Piroska Vendégház. Miért éppen így nevezte el?
A Piroska mítosz Székkutas kiaknázatlan kincse, ami Hugo Hartung híres német íróhoz kapcsolódik. Hugo Hartung cserediákként érkezett Hódmezővásárhely Kutasi Pusztára 1920-ban. Az itt töltött ideje alatt szerelmi kapcsolatba került a „Piroskával”. Ezt leírta egy szerelmi regényben és nagyon sikeres film készült belőle Németországban. Piroskát és a gulyást a németek mindig is a Hortobágyhoz kötötték, viszont ez a történet kifejezetten székkutasi. A Piroska mítosz Kutashoz való kapcsolódását még a mai napig sokan nem tudják. Tehát innen ered a név. Én voltam az első vendégház tulajdonos, aki elkészült az átalakításokkal, így időben tudtam ezt a hangzatos nevet felhasználni.
Miért van ekkora sikere a vendégháznak?
A Piroska vendégházat úgy rendeztük be, mintha csak a saját számunkra készült volna, ezért kerekedett ki belőle egy csodálatos, egyedi hangulatú kis ház, amiért messziről is eljönnek.
Szálltak már meg híresebb vendégek is a Piroska Vendégházban?
Igen, igaz még csak egy éve üzemel, de már sok külföldi vendégünk volt és szezonban (július, augusztus) a többszörös túljelentkezés sem volt ritka.
Többek között a Hugo Hartung szoboravatáson megjelent író lányát és családját is mi láttuk vendégül.
Voltak már kuriózumvendégeink is. A hódmezővásárhelyi porcelángyár igazgatója hívta meg a Villeroy and Boch 15 leányvállalatának külföldi igazgatóit az Alföld és egy magyar tanya bemutatására. Ez a találkozó is vendégházban történt és mi gondoskodtunk az ételekről is.
Mi került az asztalra?
Kemence fenéken sült vásárhelyi lepénnyel és kemencében sült töpörtős pogácsával fogadtuk vendégeinket, mindezt a tanya bejáratánál termő kajszibarackból készült pálinkával kínáltuk. A főfogás bográcsos kakas pörkölt volt, aminek elkészültét nyomon követhették és kóstolót is kaphattak belőle. A pörköltet galuskával, házi savanyúsággal és házi kenyérrel tálaltuk és mindezt a sóshalmi Rose bor kísérte.
Mi a titka a finom ételeknek?
Úgy gondolom, hogy az a titok, hogy a férjem is és én is nagyon jó vendéglátók vagyunk, profi régies ételeket tudunk készíteni és jó szájízzel vagyunk megáldva.
Ezen kívül még a jó alapanyagokra is oda kell figyelni. A hozzávalókat mindig csak az udvaron felnövő állatokból állítjuk elő. A saját receptektől válik továbbá az étel egyedivé. Mind emellett ugyan klasszikus ételsorokat is kínálunk.
Mivel tudja idecsábítani ez a régió a vendégeket?
Rendelkezünk egy csodával, amit pusztának neveznek, egy szép érintetlen terület csodálatos állatvilággal.
Minek köszönheti sikerét?
A családom nagyon sokat segített a vállalkozásaim során. Pl.: a fiam és a lányom tette közzé az Interneten a vendégházat.
Milyen tervei vannak a jövőre nézve?
Szeretném növelni a szobák szármát, mivel a nyár bebizonyította, hogy van igény ezen a területen is a falusi turizmusra.
Köszönöm szépen, hogy mindezt elmesélte nekem!
Nagyon szívesen.

Piroska vendégház

Piroska vendégház egyik szobája
|