Médiamánia
Tartalom
Menü
 
médiaTECHNIKA
 
médiaELMÉLET
 
FILMmánia
 
SzÖVEGmánia
 
 
médiaBóklászó
 
átjáró
 
Hallgass!!!

RÁDIÓ7

 
FOTÓbirodalmak
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
Nem a dicsőségünk múlik, csak a zidő
2024. Április
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
hogy el ne késs :)
 
intimzóna :-)
 
 
Édes élet

Édes élet

Peter's blog

 
***kajamánia***
***kajamánia*** : Karácsonyi sütiverseny

Karácsonyi sütiverseny

A 12.a szervezői sütiversenyre hívták az osztályokat. Zseniális mesterművek készültek!

 


 Citromos szelet

A legcukibb cukrászok alkotása

Hozzávalók Tésztához:

30 dkg liszt, 1 dió nagyságú zsír, 1 csomag szalalkáli, 3 ek cukor, 1 tojás, kb 1dl tej

Krémhez:

25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja és leve, 4 dl tej, 4 kanál liszt

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit alaposan elkeverjük. Három részre osztjuk, és 3 lapot sütünk belőle. Ezalatt a margarint habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét. A tejet felforraljuk, a liszttel sűrűre főzzük, és ha langyosra hűlt, a margarinos masszához keverjük. Az így kapott krémmel megtöltjük a lapokat. Hagyjuk, hogy a krém a tésztával összeérjen, majd porcukorral meghintjük, szeletekre vágva kínáljuk.

Osztály: 5.a

Készítők: Mohácsi Szinti, Domján Józsi, Kovács Virág, Erdei Doni, Juhos Peti, Harmati Gréti, Farkas Gréta

 

Havas tallér
A legtallérosabb sütemény

Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 4 tojás sárgája, 7 dkg cukor, 1cs van. cukor, 1 citrom héja
A habhoz (hóhoz):
4 tojás fehérje, 30 dkg porcukor, 20 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és fél óráig a hűtőben pihentetjük. Kb 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, majd pogácsa szaggatóval kis tallérokat szaggatunk belőle. A tojás fehérjét a porcukorral gőz felett kemény habba verjük. A gőzről levéve hozzákeverjük a kókuszreszeléket. A kész habot habzsákba töltjük, és a tallérok tetejére nyomjuk. Előmelegített sütőben 160 fokon sütjük.
Jó étvágyat kívánunk! : )


Osztály: 7.ny
Készítő: Molnár Csaba

 

Bronz Fakanáldíjat Nyert
Békebeli marcipánkrémes grillázsos süti nyalóka /Macu mama receptjei/

Hozzávalók:
Tészta: Végy: 6 nagy tanyasi tojást, 18 dkg kristálycukrot
Krém: Végy: 20 dkg legjobb minőségű marcipán, 15 dkg (Rama) margarin, 4 dkg víz, 1 evőkanál olasz amarettó likőr vagy 1 evőkanál mandulaaroma
A csodás ropogós grillázshoz: 20 dkg kristálycukor, 10 dkg pörkölt földimogyoró
Bevonathoz: 20 dkg fehér csokoládé, étcsokoládé a mintához
Elkészítés:
 A szép barna tojásokat egyesével porcelánedény széléhez koccintva feltörjük, különválasztva a fehérjét a sárgájától. Zsírtalan, patyolat tiszta edényben a fehérjét a kristálycukorra kemény habbá verjük. Az edényt fejünk fölé fordítva, leellenőrizzük a hab keménységét. A sárgáját óvatos, laza mozdulatokkal belekeverjük a habba, majd a lisztet szitába tesszük óvatos mozdulatokkal. Zsírral vagy margarinnal jól kikent és meglisztezett (vagy simán sütőpapírral leterített) sütőlapra nyomózsákból pálinkás pohárnyi félgömböket nyomunk, majd 180˚C-ra előmelegített sütőbe 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
 A krémhez a marcipánt lereszeljük, majd a vízzel, az aromával és a rummal elkeverjük. A puha Rama vajas ízt hozzáadva kihabosítjuk. Két piskótakorongot összeragasztunk egy kanálnyi krémmel úgy, hogy közepére egy kettétört hurkapálcikát helyezünk. Ez lesz a nyalóka nyelve. Hűtőbe tesszük dermedni.
 A grillázshoz egy serpenyőben megolvasztjuk a cukrot, majd belekeverjük az aprított mogyorót, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe vékonyra elkenjük, hogy könnyű legyen majd felaprítani. Miután kihűlt, nyújtófával morzsalékosra törjük. A fehér csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd kimártjuk benne a nyalókákat. A grillázzsal megszórjuk vagy belenyomjuk. Olvasztott étcsokoládéval rajzolhatunk rá. Néhány órára hűtőbe tesszük dermedni, de a grillázs miatt ne tartsuk ott hosszú ideig, mert a hűtőből felveszi a nedvességet, és megpuhul, majd elfolyósodik.


Osztály: 7.a
Készítő: Hajdú Viktória

 

Almás-fahéjas csíkos kuglóf
A legporcukrosabb sütemény

Hozzávalók:
Tésztához: 10 dkg Rama langyosra hűtve, 50 dkg liszt, 5 dkg cukor, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 citrom reszelt héja (fele a tésztába, fele a töltelékbe), 4 tojássárgája
A töltelékhez: 1 csapott evőkanál őrölt fahéj (ízlés szerint lehet több is), 4-5 db alma, 4-5 evőkanál cukor, 5 dkg pörkölt, aprított dió, 3 dkg Rama, (+ Rama és liszt a forma kikenéséhez)
Elkészítés:
 A tejet langyosítjuk, a cukrot, az élesztőt és 2 kanál lisztet elkeverünk benne, majd hagyjuk felfutni 5-10 percig. A maradék lisztet a sóval elmorzsoljuk, majd a felfuttatott élesztős résszel, a tojássárgájával és az olvasztott Ramaval, tésztává dagasztjuk. Ha szép, simára dolgoztuk, letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. Az almát megpucoljuk, és felszeleteljük, A Ramat serpenyőben felmelegítjük, a cukrot hozzáadjuk, rátesszük az almaszeleteket, ezután fahéjjal és dióval ízesítjük, majd pároljuk.
 A megkelt tésztát lisztezett deszkán 4 mm vékonyra nyújtjuk, és elterítjük rajta a langyosra hűlt tölteléket, majd szorosan feltekerjük. A kikent, kilisztezett formába hajlítjuk a tekercset úgy, hogy a forma közepét körbefonja.
 Langyos helyen addig kelesztjük, míg a forma tele nem lesz vele. 180 ˚C-ra előmelegített sütőben először 20 percig, majd 160 ˚C-on további 30 percig sütjük, hogy jól átsüljön. A formában hagyjuk langyosra hűlni, csak utána borítsuk ki!


Osztály: 7.a
Készítő: Kovács Maja

 

Oreo torta
A legkrémesebb sütemény

Hozzávalók: 3 doboz oreo, 50 dkg margarin, 3 ek tej
Krémhez: 2 cs vaníliás cukor, 500 g mascarpone, 2 dl tejszín, 10 ek porcukor, oreo krémes része
Elkészítés:
Először elválasztjuk az oreokat és a benne lévő krémet egy tálba kikaparjuk, a keksz részét pedig egy zacskóba belerakjuk. A kekszeket klopfolóval összetörjük, ezután ezt kiöntjük egy tálba. Egy tálba beletesszük az 50 dkg margarint, és felolvasztjuk, majd hozzáadjuk az összetört oreo darabokat. 3 ek tejet adunk a keverékhez. Ezt a keveréket massza állagúra kell keverni, utána két kerek formát csinálunk ebből a masszából. Utána berakjuk a hűtőbe, amíg csináljuk a krémet. 500 g mascarponét belerakunk egy tálba, azután 5 púpos ek cukrot belerakunk, majd 2 cs vaníliás cukrot adunk hozzá. Ezt összekavarjuk, majd elkezdjük a másik krémet. Egy másik tálba 5 púpos ek cukrot rakunk, utána öntünk rá 2 dl tejszínt, majd bot mixerrel habosra verjük. Miután kész vagyunk, a két krémet összekeverjük. Kivesszük a hűtőből a keksz alapokat, ha már elég szilárdak, az egyik alapra rákenjük a krémet, a másikat pedig ráborítjuk. Ha maradt ki krém vagy oreo, lehet díszíteni. Majd a hűtőbe rakjuk az egészet, hogy a krém is megszilárduljon.
Jó étvágyat!


Osztály: 7.b
Készítők: Zsoldos Viktor, Szőllősi Viktória, Klimó Valentina

 

Karácsonyi cupcake
A legötletesebb sütemény

Hozzávalók:
1 bögre szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
4 db tojás
1 bögre kristálycukor
Fél teáskanál só
2,5 bögre liszt
2,5 teáskanál sütőpor
1 bögre tej
1 cs vanília cukor
Díszítés:
Fondant (piros, kék, fehér)
Cukor dísz
Marcipán
Dekor toll
Dekor ostya
Perec
Keksz


Osztály: 8.b
Készítők: Boda Ildikó, Kis Dorottya, Dienes Dóra, Rácz Zsanett

 

Mézes Kalács
A legkarácsonyosabb sütemény

Hozzávalók: 1 tojás, 1 tojássárgája, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 k szódabikarbóna, 1 mk őrölt fahéj, 1 mk őrölt szegfűszeg, reszelt citromhéj, 1 k mézes fűszerkeverék
Elkészítés:
A mézet a mikróban meglangyosítjuk, és felolvasztjuk benne a vajat. A tojást és a sárgáját porcukorral habosra keverjük, majd mindent egybe gyúrunk. Egy napra a hűtőbe tesszük. Nagyon világosra kell sütni! 210°C, 220°C
Osztály: 9.kny


Készítette: Szabó Luca Ági

 

Arany Fakanáldíjat Nyert
NLG Sütigyár

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 15 dkg porcukor, 25 dkg vegyes virágméz, 5 dkg margarin, 1-1 ek. mézeskalács fűszerkeverék, 4 ek. szódbikarbóna
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük egy nagy tálban, majd jól összegyúrjuk a tésztát, majd álli hagyjuk két órán át, míg a tészta megdagad. Ezután újra meggyúrjuk a tésztát, nyújtódeszkán kinyújtjuk és a kívánt méretre formázzuk. Majd csupán annyi dolgunk van, hogy megfelelő méretű lapokat készítsünk az iskolaépülethez. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük meg a tésztát, míg el nem éri a kívánt színt. Miután a lapok kihűltek megkezdhetjük az épület elkészítését. A lapok összeillesztéséhez hagyományos cukormázat használunk.


Osztály: 9. kny
Készítette: Udvari Tünde és osztálya, Mikó Péter tervezésével

 

Barackos Panettone
A 12.A-s Fiúk kedvence

Hozzávalók: 125 ml tej, 25 g friss élesztő, 100 g cukor, 450 g finomliszt, 1 db tojás, 2 db tojássárgája, 2 kávéskanál vanília kivonat, 1 db citrom héja, 1 db narancs héja, 100 g vaj, 100 g ét csoki, 80 g aszalt gyümölcs (áfonya, barack), 0,5 teáskanál só
Elkészítés: Áztassuk forró vízbe a szárított gyümölcsöket fél órára, majd szárítsuk meg őket papírtörlővel. Közben az élesztőt futtassuk fel a langyos tej és egy kis cukor társaságában. Tegyük a lisztet, cukrot, sót egy nagy tálba, keverjük össze, majd képezzünk mélyedést a közepén, tegyük bele a tojást és az egyik sárgáját, a vajat és az élesztős mixet. Géppel vagy kézzel keverjünk sima, egy kissé ragadós tésztát belőle. Ha nagyon ragadna, akkor adjunk még hozzá lisztet.
Gyúrjuk bele a gyümölcsöket, a citrom, és narancs héját, majd lisztezett munkafelületen gyúrjuk még 3 percig. Formázzunk gombócot belőle, tegyük vissza az edénybe, fedjük be folpackkal, és meleg helyen pihentessük 1,5-2 óráig, míg kétszeresére nem dagad. Helyezzük a gombócot ismét lisztezett felületre, gyúrjuk egy percig, majd adjuk hozzá a csokoládét. Formázzunk ismét gombócot belőle, és helyezzük olajozott formába. Ha tehetjük, akkor igazi papír panettone formát használjunk, akkor természetesen olajozni sem kell. Ismét hagyjuk pihenni, míg kétszeresére nem dagad.
A megmaradt tojás sárgát keverjük ki egy pici tejjel, és kenjük meg vele a panettone tetejét. Ezután vágjuk be keresztben, majd hagyjuk még pihenni 15 percet, közben kezdjük el előmelegíteni a sütőt. A panettonét tegyük a sütő alsó vagy középső rácsára, és 30-40 percig süssük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje jól átsült-e. Ha igen, akkor vegyük ki, és hagyjuk pihenni 5 percet, majd szedjük ki a formából, és hagyjuk kihűlni.


Osztály: 9.a
Készítették: Goják Anna, Bereczki Réka

 

Olvadó hóemberes süti
A legkreatívabb sütemény

Hozzávalók:
Tésztához: 15 dkg porcukor, 1 cs vanillin cukor, 1 csipet só, 2-3 ek rum, 12 dkg margarin, 25 dkg liszt
Cukormázhoz: 4 tojás fehérje, 20 dkg porcukor
Díszítéshez: mályvacukor, olvasztott csoki, ételfesték, hosszú gumicukor,
Jó nagy adag kreativitás! 
Elkészítés: A tészta összetevőit egy nagy tálban összegyúrjuk. Kinyújtjuk, majd késsel pocsolya alakú formákat vágunk belőle. Előmelegített sütőben 20 perc alatt 200 fokon megsütjük. Ha kihűlt, megkenjük cukormázzal és díszítjük.
Elkészítési idő: tészta: 40 perc, díszítés: 2 óra


Osztály: 10.a
Készítette: Berki Boglárka, Szegedi Ági, Galambos Ildikó, Szabó Adrienne

 

Rudolf pajtája
A legszínesebb sütemény

Glazúr:
25 dkg porcukor, 1 csepp ecet, 1 kis kanál keményítő, 3 dkg tojás fehérje
Mézeskalács:
30 dkg liszt, ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverék és fahéj, 10 dkg margarin, 12 dkg porcukor, 2 dkg méz, 6 dkg sütőpor, 2 egész tojás
Muffin:
5 dkg kakaó, 15 dkg cukor, 2 tojás, 15 dkg margarin, 15 dkg liszt, 3 ek baracklekvár, rumaroma ízlés szerint, fél csomag sütőpor, 5 dkg tört ét csoki


Osztály: 10.b
Készítők: Nagy Ágnes, Menczer Renáta

 

Túró Rudi torta
A legrudisabb sütemény

Először a kakaós piskótát kell elkészíteni.
Hozzávalók: 6,5 dkg csokoládé, 6,5 dkg vaj, 8,5 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 db tojás, 3,5 dkg liszt
A csokoládét gőz fölött felolvasztani, majd félretenni. A puha vajat habosra keverni a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverni az egész tojást, majd a lisztet is. Pár perc alatt simára keverni, végül belekeverni az olvasztott csokoládét. Egy 20 cm-es tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát és egyenletesen elsimítani. Előmelegített sütőben, közepes lángon 20-25 perc alatt készre sütni. Sütőből kivéve rácsra tenni és teljesen kihűteni.
Túrós töltelék hozzávalói: 25 dkg túró, 1 dl tejszín, 5 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, reszelt narancshéj, 10 g zselatin, mazsola
A túrót a porcukorral és a vaníliás cukorral összekeverni, majd belereszelni a citromhéjat. A tejszínt forráspontig melegíteni, majd a tűzről levéve hozzáönteni a zselatint és simára keverni. Langyosra hűteni, majd a túrós masszához keverni. Ezután a mazsolát szintén a túrós-masszához keverni. A teljesen kihűlt tortalapot visszahelyezni a formába, majd rákanalazni a túrós tölteléket és egyenletesen elsimítani a tetejét. Hűtőbe tenni, hogy a töltelék kellően megdermedjen. A tetejére 10 dkg tortabevonó csokoládét gőz fölött felolvasztani, majd simára keverni. Amit tortatetejére kell csorgatni, majd visszatenni pár percre a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen. Ezt követően a torta tetejére marcipánból fenyőfát teszünk.


Osztály: 11.b
Készítette: 11.b

 

Ezüst Fakanáldíjat Nyert
Karácsonyi sportszelet

Hozzávalók:
500 g darált keksz, 4 ek kakaópor, 250 g margarin, 80 g porcukor, 2 dl tej, 2 ek rumaroma
ét csoki + 1 ek étolaj a bevonóhoz, 1 korty citromlé, teáskanál zselatin, 1 cs habtejszín
 Összekeverjük egy tálban a darált kekszet a kakaóval és a porcukorral.
 A margarint olvasztás után beletesszük és összegyúrjuk, majd a tejhez adjuk a rumaromát, és ezt is beleöntjük a masszába.
 Eloszlatjuk gyúrással és elrendezzük egy tepsiben.
Bevonó:
 A tejszínt feltesszük a gázra folyamatos kavargatás mellett, közben 1 korty citromlében feloldunk 1 tk zselatint.
 A tejszínt nem hagyjuk forrni, forrás előtt egyesével beledobáljuk a kockákra tört csokit, és tovább kevergetjük olvadásig.
 Ezután beleöntjük az oldott zselatint, és elkeverjük.
 Minimális hűlés után ráöntjük a sütire.


Osztály: 11.c
Készítők: Molnár Csilla, Zsingor Laura, Boér Andrea

 

Gratulálunk!

 

 
 
Döntsd el!
Lezárt szavazások
 
Válassz!
Lezárt szavazások
 
 
Olvasási nehézség?
 
Írj helyesen!
 
számláló
Indulás: 2006-02-19
 
Linkgyűjtemény
 
 
Tartalom

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?