Interjút készítettem Molnár Istvánnal, a régió egyik jelentős tésztagyártójával.
Mikor kezdted?
1991 tavaszán fogtunk bele ebbe a vállalkozásba, eleinte viszonylag kis mennyiségben és választékban, egyszerű gépekkel és sok-sok kézimunkával készítettük a tésztát, majd ahogy telt az idő, nagyobb teljesítményű gépek beszerzésével egyre jobb és több árut tudtunk készíteni.
Volt-e, és ha igen, mikor történt technológiai váltás az üzem történetében?
Igen, 2001-ben egy pályázat elnyerésével a régi, nyújtógépes technológiát sikerült lecserélni egy modernebb, présgépes technológiára.
Mennyiben érintette ez az üzem termelékenységét és milyen hatással volt ez a választék bővülésére?
A présgép alapú technológia jelentős teljesítmény-nővekedést eredményezett, és a termékválaszték is bővült.
Milyen fő termékcsoportokat állítotok elő jelenleg az üzemben?
Legfontosabbak a tájegységünk közkedvelt tésztafajtái, a levestészták, ebbe a csoportba tartozik a hagyományos csigatészta, a kétféle eperlevél, a cérnametélt, és a zabhegy. A tarhonyaféléket a mai napig kézzel alakítjuk, és az emberek igényeinek megfelelően háromfelé osztályozzuk méret alapján. Közkedveltek a szélesmetélt és nagykocka tésztáink, valamint a csusza, amelyeket a közétkeztetésben előszeretettel használnak fel. Fontos termékeink a csak présgépes eljárással gyártható körettészták (szarvacska, orsótészta, fodroskocka, rövidcső), melyeket mind a háztartásokban, mind a nagykonyhákon szívesen tálalnak.
Hányan dolgoztok az üzemben?
Jelenleg 2 állandó munkatársam dolgozik velem, és alkalmanként két kiskönyves dolgozó is besegít.
Mennyi terméket tudtok gyártani egy munkanap alatt?
Az üzem termelékenységét behatárolja a szárítókamra kapacitása, és az is, hogy a rendelkezésünkre álló tésztaszárító kocsik milyen befogadóképességgel rendelkeznek.
Vannak további terveid, vagy már csak apró változásokra kerül sor?
Természetesen igen sok lehetőség van a fejlődésre, amit pályázati segítséggel próbálunk folyamatosan megvalósítani. Ebbe tartozik újabb szárítókamra létesítése, amely a már meglévővel együtt a jelenlegi csúcstechnikának megfelelően számítógépes vezérlésű lesz. Ezen kívül új konstrukciójú szárítókocsik üzembe állításával lehetővé válik a függesztett szálas termékek előállítása is üzemünkben. További présmatricák vásárlásával szeretnénk szinte teljesen lefedni a vevők által igényelt tésztaválasztékot. A megnövekedett gyártási kapacitás szükségessé teszi egy új, modern raktárhelyiség megépítését, melynek teljes tetőfelületét a kor szellemének megfelelően napelemekkel borítunk be. Számunkra igen fontos a környezettudatos segéd-technikák bevezetése, melyekkel nem csak az üzem jövedelmezőségét javítjuk, hanem jelentősen csökkentjük a környezet terhelését is.
Végezetül, hogy látod, lesz-e piaca hosszútávon termékeiteknek?
Igen, természetesen bízom benne, hiszen a tészta alapvető élelmiszer, és mivel viszonylag olcsó, kisebb reálbérek esetén is megmarad a jelentősége a családok étkezésében.