Interjút készítettem Bende Attilával, aki város egyik szakácsa. Neki volt szerencséje már több ország ízeivel megismerkedni, de mégis a magyar konyha ételei a kedvencei.
Megtudtuk tőle, hogy mióta rabja ennek az ősi mesterségnek.
Már 1980-ban elkezdtem a szakma tanulását, három év állt rendelkezésemre, hogy gyakorlatot szerezzek, megtanuljak egy- két nehezebb ételt elkészíteni, elegánsan tálalni, és recepteket a fejembe zárni. Nem volt túl gyötrelmes ez a három év, hiszen ha az ember azt csinálja, amit szeret akkor gyorsan telik az idő.
És melyik az a étel, amelyet a legnehezebb elkészíteni? Kicsit meséljen róla!
Egyértelműen ez a Wellington bélszín. Ezt az angolok által igen kedvelt főételt leginkább a hétvégi családi ebédekre szokták készíteni, hiszen ilyen nehéz ennivalót csak hétvégén tud megemészteni a gyomor. A megtisztított bélszínt 10 percig sütjük, majd hűvös helyre tesszük. A gombaszeleteket vajban pirítjuk, majd zsemlemorzsát és tojást keverünk hozzá. Ebből lesz a tésztája, amit vékonyra nyújtunk. Ezt ráterítjük a bélszínre, majd bekenjük tojással. Körülbelül félórán keresztül kell még sütni.
Értem, biztosan nagyon finom lehet. Melyik ételt szereti elkészíteni és ezután megenni?
A kedvencem a Bélszíncsíkok Stroganoff módra. Ez tartalmaz mustárt, gombát, tejfölt és bélszíncsíkokat. Elkészítése hasonló az előzőhöz, de persze kevésbe nehézkes. Ünnepek alkalmával szoktam készíteni a családom számára.
Önnek mi a véleménye a gyors éttermi kajákról? Ez alatt a Magyarországon is egyre divatosabb McDonald’s-ot és ehhez hasonló étteremláncokat értek.
Úgy gondolom, hogy egy vérbeli magyar ember nem tudna csak hamburgereken és muffinokon élni, úgy mint Amerikában. Egy igazi magyar szokták mondani, húst-hússal eszik. Egy szimpla sajtos hamburgerből nekem például még 4 darab is kevés lenne, annyira mű az egész. De a fiatalabbak előszeretettel fogyasztják, nekik ízlik. Annyi előnye azért van, hogy ha valaki átutazóban van és nincs ideje vagy esetleg pénze, hogy a normál éttermeket kihasználja, akkor ez is megteszi.
Minden esetre én jobban szeretem a főtt, meleg ételeket.
Mit gondol a mediterrán népek által nagyon kedvelt Gyrosról és a Görög salátáról?
Engem nagyon meggyőzött, én is nagyon szeretem ezeket. Szeretem a fűszeres ételeket és ezek tényleg jók. Nagyon egyszerű őket elkészíteni. Mi rendszeresen fogyasztunk Görög salátát a hétvégi ebédek mellett. Néha még Gyros-t is szoktunk csinálni vacsorára, de ezt nem olyan gyakran. A Gyros is nagyon finom tud lenni, ha jól meg van csinálva a szósz, és jó sok hús van benne.
Az édességekkel, hogy áll? Melyik a kedvence és van-e olyan amit otthon készít és fogyaszt el? Apró süteményeket szokott sűrűbben készíteni, vagy tortákat is ha esetleg ünnep van.
Annyira nem vagyok édesszájú, de van amit én is nagyon szeretek. A kedvenc süteményem az Oroszkrém Torta,ilyet otthon nem szoktam készíteni, inkább a cukrászdában megvesszük. Amit sűrűn szoktam készíteni az a palacsinta, ezt akár hetente többször is kell csinálnom a gyerekek kérésére, de szívesen teszem, mert nincs vele sok baj és én is szívesen fogyasztom. Kavart süteményeket is rendszeresen eszünk, amit én készítek, többnyire barackot, ananászt, vagy esetleg még meggyet szoktam bele kavarni a tésztába. Tortát csakis ünnepek alkalmával csinálok. A kedvencünk egy joghurtos, melynek receptjéről sajnos semmit nem mondhatok, ez egy családi találmány.
Használ-e recept könyveket, vagy a legtöbbet tudja fejből is?
Az alapvető ételek elkészítési módját fejből tudom, az ember ha sokszor kell ugyanazt csinálnia akkor egy idő után megjegyzi a recepteket is. Nem nagyon használok recept könyveket, esetleg egy-egy új fogást abból csinálok meg, de egyébként nem használok.
Mi a véleménye a televíziós sütögetésről?
Úgy gondolom , azoknak akik most kezdenek tanulni sütni főzni, azoknak nagy hasznára válik, ha a konyhában nézve utánozza a tévében léve szakács mozdulatait. Az alapok elsajátítására alkalmas lehet.