Médiamánia
Tartalom
Menü
 
médiaTECHNIKA
 
médiaELMÉLET
 
FILMmánia
 
SzÖVEGmánia
 
 
médiaBóklászó
 
átjáró
 
Hallgass!!!

RÁDIÓ7

 
FOTÓbirodalmak
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
Nem a dicsőségünk múlik, csak a zidő
2018. Január
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
hogy el ne késs :)
 
intimzóna :-)
 
 
Édes élet

Édes élet

Peter's blog

 
Beszélgetősarok (interjúk)
Beszélgetősarok (interjúk) : Interjú Bíró Beátával

Interjú Bíró Beátával

Amikor felvetettem az interjú ötletét, javasolta nekem Medgyes Péter A nyelvtanár című könyvét, amelyben a jó nyelvtanárt művelt, igényes, nyitott személyként ábrázolják, aki  a nyelv szeretete mellett szerteágazó tudással rendelkezik nyelv és kultúra terén is. Ön hogyan próbál ezeknek az elvárásoknak megfelelni?


Próbálok sokat olvasni, tájékozott lenni, a híreket meghallgatni és a YouTube-on mindennap hallgatni angolul egy-egy 30 perces előadást.  Ha olyan továbbképzésre van lehetőségem, aminek hasznát látom, arra elmegyek, de ez főleg a nyári szünetben jellemző, mert hétköznap az órákra való készülés és sok elfoglaltság miatt nem nagyon van rá lehetőségem. Nagyon szeretek életrajzokat olvasni, más élettapasztalatából tanulni.

Köztudott, hogy ön sokat utazik, bizonyára az utazás során szerzett tapasztalatok is hozzájárulnak ahhoz, hogy jó nyelvtanár lehessen. Honnan ered az utazás szeretete és mi volt az első önálló utazása?

Gyerekkoromból ered, a szüleimmel szinte minden nyáron elmentünk kirándulni.

1990-ben a barátnőmmel nagyon szerettünk volna kimenni Nagy-Britanniába nyelvet gyakorolni. Egy prospektusból ismertük meg a Concordia nevű szervezetet, ami keretein belül ki lehetett utazni, farmon kellett dolgozni. Kinéztünk egy farmot Leeds-ben, de ott végül sajnos nem voltak jók a körülmények, így továbbmentünk Skóciába, Inverness-be, Loch Ness környékére. Sokat dolgoztunk, így nem volt nagy nyelvgyakorlás, de itt is több nemzetiséggel találkoztunk, hétvégénként pedig kirándultunk.

A legnagyobb öröm talán akkor ért, amikor 1992-ben nyertem egy ösztöndíjat fél évre Angliába, Bournemouthba, ami egy nagyon szép tengerparti város. Ráadásul a legjobb barátnőmmel együtt tudtam kiutazni.  A határok akkor nyíltak meg, még szinte elképzelhetetlen volt Angliában egy hetet is eltölteni, nemhogy hat hónapot. Egy nagyon jó nyelviskolában voltam, ahol Proficiency csoportban tanultam egy nagyon képzett, hivatástudattal rendelkező tanárnőnél. A csoportban sokféle nemzetiségű ember volt, német, koreai, izlandi, brazil, japán. Sokat tudtunk meg egymás kultúrájáról, ez hatalmas élmény volt. Ezért a lehetőségért a mai napig nagyon hálás vagyok, mert ma sem engedhetnék meg magamnak egy hat hónapos angliai utat, fizetett szállással, étkezéssel, ráadásul hat hónapig azt csinálhattam, amit a legjobban szeretek – angolt tanultam.

Tavaly nyáron lehetősége nyílt Amerikába utazni. Mesélne erről az útról és a programról?

Tanári pályám során többször sikerült kijutnom Angliába és Amerikába. Ezekre az utazásokra azért kerülhetett sor, mert szeretettel meghívtak.

  2012-től kerestem a lehetőséget arra, hogy továbbképzés formájában is kijuthassak. Az interneten kerestem nyári továbbképzéseket tanároknak, találtam egyet Angliában és egyet Amerikában.(TESOL- Teaching English to Speakers of Other Languages). Mind a kettő öthetes, intenzív képzés volt, és bizonyítványt lehetett kapni a végén. Először az angliai iskolával vettem fel a kapcsolatot, majd ezután leveleztem az amerikai képzés tanárával. Írtam magamról, és hogy milyen igényem lenne a szakmai módszertani képzés terén, ő pedig nagyon részletes tájékoztatást adott a kurzus anyagáról, a célokról, feladatokról. Mivel a leírás nagyon profinak tűnt, így inkább ennél maradtam.  

A tanár egy kanadai egyetemről jött, ez volt a tízedik ilyen öthetes tanfolyama, tehát rengeteg anyaga volt. Reggel fél 9-től délután fél 4-ig tanultunk minden nap, ebédszünettel. Nagyon változatos feladatokat csináltunk. Ami nekem tanulságos volt, az az, hogy amit megtanultunk, azt rögtön gyakoroltuk is, csoportokban, párokban, tehát nagyon gyakorlatias volt. A tanár és a diákok között jó viszony volt, egyenrangú partnerek voltunk. Én voltam egyedül angoltanár a csoportban, aki több tapasztalattal rendelkezett, úgy láttam, hogy a többiek a módszertant illetően sokat tanultak tőlem.

Milyen dolgokat tanult meg az utazásai során, amiket itthon is tud kamatoztatni a tanításban?

1991-ben töltöttem Bristolban egy hónapot egy általános iskolában, ahol azt láttam, hogy előnyben részesítik a csoportmunkát. A tanár előre kiadja a feladatot, a diákok pedig 5-6 fős csoportokban dolgoznak, csoportonként különböző feladatokon. Ez Magyarországon akkor még nehezen megvalósítható volt, nem is tudtam elképzelni, hogy a diákok hogyan tanulnak úgy, hogy nincs ott a tanár, de úgy tűnt, hogy ez nem okoz problémát és lelkiismeretesen dolgozták fel az anyagot. 1997-ben egy finnországi középiskolában, láttam, hogy nagy divat a diák prezentáció. Ezt akkor még nem tudtam beépíteni az óráimba, jobban szerettem én leadni az anyagot. Németországban is voltam iskolában, ott azt figyeltem meg, hogyan lehet nagy létszámú csoportokkal, 25-30 fővel dolgozni. Itt a páros munka volt a jellemző. Nyugat-Európában általában nagy létszámúak a csoportok, mégis működik a nyelvoktatás, segítség lehet, hogy ott a tv-műsorok nincsenek szinkronizálva. Tehát a csoportmunkát, a páros munkát, a prezentációt, az interaktivitást emelném ki, amikor a tanár csak segítség, a diák van a középpontban.

Tudna olyan országot mondani, ahol ön szerint a leghatékonyabb az oktatási rendszer?

Finnországban nagyon jó kapcsolat van tanár és diák között, ami nekem szimpatikus. Angliában az „assembly” nevű esemény tetszik, ilyenkor összejön mindenki, tájékoztatnak versenyeredményekről, programokról, ami összehozza az embereket. Angliában emellett érdekes a tananyag, érdekes módokon dolgozzák fel a témákat, és előre bejelentett számonkérések vannak. Én főleg az angliai rendszerből vennék át elemeket.

Milyen típusú embereknek ajánlja a tanári pályát?

Amikor az ember tanári pályára készül, azt képzeli el, hogy sok kedves, érdeklődő diákkal fog találkozni, akiknek átadhatja a tudását.  Arra számít, hogy minden diák érdeklődni fog az általa tanított tárgy iránt. Az embert ideális körülményekre készítik fel, a gyakorlóiskolákban mindig ott van a szaktanár a tanteremben, a diákok nem fegyelmetlenek. A valós életben aztán nem mindig van ez így.

Mindenféleképpen olyan embernek ajánlanám ezt a pályát, aki türelmes, nem veszi el a kudarc a kedvét, szívesen képzi magát rendszeresen és el tudja fogadni, hogy ő maga és a tárgya nem mindenkinek szimpatikus.

Mindenki tudja, hogy önnek a tanítás egy hivatás, és hogy nagyon szereti a munkáját. Mégis, ha más foglalkozást választana, mi lenne az?

Ezen sokat gondolkoztam. Szívesen lennék idegenvezető, mert ez is a nyelvvel függ össze, szívesen dolgoznék utazási irodában, kipróbálnám a helyeket, amiket az iroda kutazás céljára ajánl, esetleg lennék egy adott országban kihelyezett idegenvezető, például Cipruson.

Azonban mégis, ha újrakezdeném, biztos vagyok benne, hogy minden szépségével és hátrányával együtt mégis újból a tanári pályát választanám.  Nincs annál jobb, mint értelmes, motivált, jóindulatú diákokkal együtt lenni 45 percen keresztül, akiknek átadhatom a tudásom.

  És természetesen a nyári szünet nyújtotta pihenési és utazási lehetőségek nagyon sokat jelentenek nekem.

Reméljük, hogy ez így is marad, és hogy ön még sokáig iskolánk tanára lesz. Köszönöm szépen az interjút!

Nagyon szívesen.

                                     Fürdök Fruzsina

 
 
Döntsd el!
Lezárt szavazások
 
Válassz!
Lezárt szavazások
 
 
Olvasási nehézség?
 
Írj helyesen!
 
számláló
Indulás: 2006-02-19
 
Linkgyűjtemény
 
 
Tartalom

A FÉRJFOGÁS és a FÉRJMEGTARTÁS TITKAI, a SZERELEMRÕL MINDEN, a BOLDOG SZEXUÁLIS ÉLEThez vezetõ út: PSP    *****    PÁRKAPCSOLATI és SZEXUAL PARAPSZICHOLÓGIA: PSP alternatív spirituális tanácsadó képzés abszolút kezdõknek és haladóknak    *****    Hogyan kell a SZERELMET BEVONZANI ÉS MEGTARTANI? Mi a BOLDOG SZERELEM TITKA? A PSP-n megtudhatod!    *****    Minden amit TUDNI AKARSZ A SZERELEMRÕL ÉS A SZEXRÕL: PSP Párkapcsolati tanácsadó képzés * SZERELEM SZEXUALITÁS    *****    Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók