Médiamánia
Tartalom
Menü
 
médiaTECHNIKA
 
médiaELMÉLET
 
FILMmánia
 
SzÖVEGmánia
 
 
médiaBóklászó
 
átjáró
 
Hallgass!!!

RÁDIÓ7

 
FOTÓbirodalmak
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
Nem a dicsőségünk múlik, csak a zidő
2019. Január
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
hogy el ne késs :)
 
intimzóna :-)
 
 
Édes élet

Édes élet

Peter's blog

 
Beszélgetősarok (interjúk)
Beszélgetősarok (interjúk) : Mezőgazdaság-aratás szépségei

Mezőgazdaság-aratás szépségei

Tavalyi nyári munkám révén egy kis betekintést nyerhettem, hogy milyen lehet mezőgazdaságban dolgozni. Ennek kapcsán szeretnék még több információt megtudni, melyet meg is szeretnék osztani. Ezért az interjúmat édesapukámmal, Horváth Györggyel készítettem.


Milyen iskolát végeztél?

Általános iskola után szakképző intézményben folytattam tanulmányaimat. 3 éves képzésben vettem részt, miután elvégeztem mezőgazdasági gépszerelő és karbantartói bizonyítvánnyal hagyhattam el az iskolát.

Miért ezt a szakmát választottad?

Az apukám ezen a területen dolgozott, sokat vitt magával, akár traktoron, akár más nagy gépeken, ami nekem megtetszett és ezáltal már nem is volt kérdés, hogy ez irányba szeretnék tovább menni.

Mióta dolgozol ezen a területen?

1988. júliusában kezdtem, még akkoriban az Állami Tangazdaság néven lévő cégnél.

Ha jól tudom most már Hód Mezőgazda zrt-nek hívják. Hogyan kerültél oda?

Igen, azóta már más lett a neve. Szerencsének mondatom, mert mikor még az iskolát végeztem, akkor egy úgynevezett tanulmányi szerződést kötöttek velem és ösztöndíjjal is támogattak, tehát a szakma letétele után fel is vettek oda dolgozni.

Milyen féle munkafolyamatok vannak?

Egy mezőgazdasági cégnél sokféle munkafolyamat van, mivel több féle növényt termesztünk. Ilyen például a kukorica, a búza, az árpa, amelyeket épp ezért több féle géppel tudunk betakarítani. Illetve ez egy igen összetett munka, mert a talaj előkészítéstől a vetésig, majd a betakarításig minden munkafolyamatot mi végzünk.

Ha ilyen sok féle géppel dolgoztok, hogyan működik a javításuk?

Természetesen a javítás is a mi feladatunk, valamint ezeket a gépeket nekünk is kell karbantartani. Nem mindig a légkondicionált fülkében ülünk, és kényelmesen dolgozunk, hanem a kellemetlenebb, „koszos” részét is be kell vállalni, amikor javítunk.

Sokat fejlődött a technika?

Igen, azt mondhatom, mint ahogy az előző válaszomban is említettem, már légkondicionált gépeken dolgozunk. Kezdetekben még korántsem voltak ilyen korszerűek. Hangosabbak voltak, valamint már eléggé odafigyelnek a környezetvédelemre.

Egy kicsit erre a környezetvédelemre térjünk ki, talán napjainkban ez igen fontos, mit takar ez pontosan?

Annyira pontosan nem tudom elmondani, de a gépek motorjai már úgy készülnek el, hogy minél jobban óvjuk környezetünket vele, természetesen nem 100%, de nagyon törekednek arra, hogy minél jobbak legyenek.

Ha jól hallattam vannak főbb részei is ennek a munkának, igaz ez?

Így van. Tulajdonképpen a munkálatokat két fő részre lehetne felosztani. Van a tavasztól késő őszig levő munkák, amiket kint a földeken végzünk, és van a téli munkák, amik bent a műhelyben zajlanak a gépek karbantartása és felkészítése a következő szezonra.

Az időjárás befolyásolja-e a munkát?

Természetesen igen, mert a kinti munkálatok során, akár az eső, akár a szél is zavaró lehet. Mivel, ha esik az eső a földekre nem lehet rámenni a sár miatt, de lehet száraz az időjárás, viszont a permetezőnél a szél az akadályozó tényező, mert a permetszert elfújja és nem a megfelelő helyre kerül.

A növénytermesztésen kívül van-e más tevékenység?

Van. Állattenyésztéssel is foglalkozunk. A növénytermesztés révén előtudjuk állítani a takarmányt. Talán itt említhetném meg, hogy mi rendezzük az igen népszerű Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat.

Ebből a sok fajta munkából van-e olyan, amit a legszívesebben végzel?

Nehéz választani, mert mindegyiket szeretem, hisz ezért választottam ezt a munkát, illetve pont az a jó benne, hogy rengeteg dolgot kell csinálni, és mindig mutat valami újat az embernek, egyáltalán nem unalmas. Ha azonban mégis választanom kéne a gabonaaratás mellett döntenék.

Van valami különös oka, hogy ezt választottad?

Talán az, hogy a betakarítás nyáron zajlik, tehát az időjárás nagyon jó és vannak olyan helyen lévő területeink, amelyekben gyönyörködni lehet, ilyen például a tiszai Atka-szigetek, amit a Tisza körbevesz. Ezeken kívül közre játszik a manapság már nagyon modern kombájnok, amikkel élvezet a munka.

Ennek ellenére, hogy ezt a munkát emelted ki, van-e esetleg árnyoldala, amit kevésbé kedvelsz, vagy nem olyan jó?

Mint mindennek, ennek is akad árnyoldala. Ez a munkafolyamat abba a kategóriába tartozik, ahol a munkaidő nagyon hosszú. Ezt konkrétan úgy kell elképzelni, hogy ilyenkor számunkra nincs hétvége, folyamatos munkavégzést folytatunk. Ehhez hozzátartozik, hogy naponta akár 14-15 órát is dolgozunk. Akkor jutunk egy kis pihenőhöz, ha az időjárás rosszra fordul, és elkezd esni az eső. A búzaszemek hamar felveszik a nedvességet, ezért a reggeli vagy esti harmat is tud gondot okozni. Viszont egy kis zápor nem jelenti azt, hogy azonnal hazamehetünk, mert, ha utána kisüt a Nap, szinte egy-másfél óra múlva már tudunk is dolgozni.

Ezek alapján, amiket elmondtál, úgy veszem észre, hogy a gépek igencsak megvannak terhelve, ez azt is jelenti, hogy több a hibalehetőség?

Hál’ Istennek ezek a gépek igen magas színvonalú minőséget képviselnek. Persze hiba előfordulhat, és elő is fordul, épp ezek minél hamarabbi kiküszöbölése végett folyamatos műhelykocsi jelenléte van biztosítva.

Elég fiatal vagy annak ellenére, hogy két gyermeked is van, ezért merül fel bennem az a kérdés, hogy esetleg kiszeretnél mást is próbálni, vagy ennél a munkánál szeretnél maradni?

Köszönöm, ez igazán kedves tőled. Hát úgy gondolom, hogy már nagyon sok évet lehúztam és, ahogy már mondtam is sok új van ebben a munkában, talán még mindig tartogat nekem meglepetéseket, tehát szeretnék maradni ebben a munkában, ameddig lehet.

Köszönöm szépen válaszaidat, további jó munkát kívánok Apa!

Horváth Kamilla

 
 
Döntsd el!
Lezárt szavazások
 
Válassz!
Lezárt szavazások
 
 
Olvasási nehézség?
 
Írj helyesen!
 
számláló
Indulás: 2006-02-19
 
Linkgyűjtemény
 
 
Tartalom

Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték